Fragmentele desprinse din sonda spaţială Phobos-Grunt, care s-a dezintegrat la reintrarea în atmosfera terestră, au căzut, duminică, în Oceanul Pacific, în jurul orei 17.45 GMT, a declarat un reprezentant al ministerului Apărării din Rusia, citat de AFP.
"Potrivit calculelor noastre (...), prăbuşirea fragmentelor desprinse din sonda Phobos-Grunt a avut loc la ora 17.45 GMT, în Oceanul Pacific", a declarat colonelul Valeri Zolotukhin, citat de agenţia Interfax.
Potrivit agenţiei de stat Itar-Tass, colonelul rus a precizat, totodată, faptul că acele fragmente au căzut la o distanţă de circa 1.250 de kilometri la vest de insula Wellington.
Forţele spaţiale din ministerul Apărării au controlat ultima etapă a ieşirii de pe orbită a sondei.
"Acest fapt a permis să stabilim cu o mare probabilitate locul şi ora prăbuşirii aparatului", a explicat colonelul Zolotukhin.
Agenţia spaţială rusă (Roskosmos), care a fost incapabilă în ultimele zile să precizeze locul unde va cădea sonda, nu a putut fi contactată duminică seară.
Ultima informaţie disponibilă pe site-ul ei referitoare la situaţia sondei datează de la ora 16.15 GMT şi anunţa faptul că sonda Phobos-Grunt se va prăbuşi între 17.50 GMT şi 18.34 GMT, cu "un punct mediu" situat în Oceanul Atlantic.
Previziunile sale acopereau o zonă foarte largă de pe glob: America de Sud, Africa de Vest şi de Nord, Europa, o mare parte din Asia, Australia şi oceanele Atlantic şi Pacific.
O sursă din industria spaţială citată de agenţia Ria Novosti a afirmat, la rândul ei, că fragmente desprinse din sonda Phobos-Grunt au căzut în Oceanul Atlantic, în apropiere de coasta braziliană.
Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie 2011, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbită în jurul Terrei şi de atunci a început să piardă puţin câte puţin din altitudine.
Acest aparat a costat 165 de milioane de dolari şi trebuia să marcheze revenirea Rusiei în sectorul explorării interplanetare, pe care l-a abandonat după eşecul din noiembrie 1996 al sondei Mars 96, care s-a prăbuşit în Oceanul Pacific.
Rusia va întâmpina dificultăţi serioase în a afla cauzele eşecului misiunii Phobos-Grunt, a estimat, duminică, un reprezentant din industria spaţială rusă, citat de agenţia Interfax.
"Practic, nu avem datele telemetrice ale aparatului, iar datele indirecte nu sunt suficiente. Sunt sigur de faptul că toate concluziile comisiei de anchetă vor fi bazate pe supoziţii şi nu pe fapte reale", a declarat acea sursă.
Industria spaţială rusă a avut parte de un an foarte dificil, cu cinci eşecuri suferite în 2011. Cel mai recent dintre ele s-a produs pe 23 decembrie, atunci când un satelit de comunicaţii militare şi civile, Meridian, s-a prăbuşit în Siberia, din cauza funcţionării defectuoase a rachetei purtătoare Soyuz, care ar fi trebuit să îl plaseze pe orbita terestră.
Cel mai grav însă a fost eşecul suferit în august 2011 de lansatorul Soyuz care trebuia să transporte pe Staţia Spaţială Internaţională un modul de tip cargo, ce a paralizat pentru trei luni programul de lansări spre ISS.
Referindu-se la aceste eşecuri, pe 10 ianuarie, directorul Roskosmos, Vladimir Popovkin, a evocat posibilitatea unui complot străin, pentru a explica pierderea unor aparate spaţiale lansate de Rusia.
"Nu ştim de ce aceste incidente cu aparatele noastre se produc exact în momentul în care ele zboară deasupra acelei zone care pentru Rusia este zona întunecată a Terrei, acolo unde noi nu putem să vedem aparatele şi de unde nu primim date telemetrice", a declarat Popovkin pentru cotidianul Izvestia.
"Nu vreau să acuz pe nimeni, dar astăzi există mijloace foarte puternice contra vaselor spaţiale, a căror utilizare nu poate fi exclusă", a continuat Popovkin.