Aveţi dulapul doldora de haine, dar totuşi vi se pare că nu găsiţi niciodată ceva potrivit de îmbrăcat?
Site-ul millionlooks.com vă prezintă câteva secrete ale garderobei perfecte.
Fiecare femeie a simţit măcar o dată adrenalina pulsându-i prin vene atunci când a văzut în vitrina unui magazin o bluză sau o fustă drăguţă şi elegantă. Care este planul de acţiune într-o astfel de situaţie? Se intră în magazin, se probează respectivul obiect vestimentar şi se cumpără sub acţiunea impulsului de moment, fără însă a se lua în considerare valoarea practică a respectivei haine. Rezultatul este acelaşi: șifonierul ajunge să fie plin cu haine, dar totuşi nu aveţi cu ce să vă îmbrăcaţi atunci când trebuie să ieşiţi. Prin urmare, luaţi portofelul şi mergeţi din nou la cumpărături. Este un cerc vicios din care se pare că doamnele şi domnişoarele nu prea ştiu să iasă.
Vă prezentăm însă câteva secrete pe care trebuie să le ştiţi pentru a avea o garderobă ideală, în care să găsiţi ţinute pentru orice ocazie.
Reguli de aur
Primul lucru pe care îl puteţi face pentru a evita astfel de situaţii este să nu vă grăbiţi să cumpăraţi ceva. Există studii care au arătat că o persoană decide dacă va cumpăra sau nu un anumit obiect vestimentar în primele trei secunde care trec după momentul „întâlnirii”. Este o perioadă de timp prea scurtă pentru a ne putea da seama dacă avem sau nu nevoie de respectiva haină, de aceea indicat este să vă acordaţi un răgaz pentru a cântări bine decizia.
Un alt aspect important de care trebuie să ţineţi seama este faptul că toate hainele din șifonier trebuie să fie măsura dumneavoastră şi trebuie să vi se potrivească perfect. Dacă acest criteriu nu este îndeplinit, vă veţi simţi ciudat şi nu veţi arăta bine. În afară de această regulă de aur, trebuie să acordaţi atenţie echilibrului siluetei şi proporţiilor. De exemplu, lungimea ideală a bluzei este puţin sub linia centurii; jachetele scurte arată perfect purtate la o ţinută formată din blugi, o cămaşă şi un tricou; iar dacă optaţi pentru pantaloni până la gleznă, linia acestora nu trebuie să depăşească partea cea mai lată a gleznei.
Obiecte vestimentare de bază
Stiliştii vă sfătuiesc să nu vă alcătuiți niciodată o ţinută pornind de la un accesoriu, ci de la un obiect de bază - de exemplu, o haină, o rochie sau un costum. Când aţi stabilit punctul central al ţinutei, nu vă mai rămâne decât să îl „îmbrăcaţi” corespunzător, cu accesorii şi mici detalii de efect.
Şi o pereche de blugi care vă avantajează poate reprezenta o piesă centrală, prin urmare este esenţial să găsiţi pantalonii ideali, chiar dacă acest lucru înseamnă să cheltuiţi ceva mai mult. Investiţia va merita.
Folosiţi-vă imaginaţia atunci când vă alcătuiţi ţinutele. Dacă aveţi în garderobă un obiect care vă place foarte mult, dar nu se încadrează neapărat în stilul vestimentar pe care îl abordaţi de obicei, nu îl daţi la o parte. Gândiţi-vă puţin şi faceţi adaptările necesare. Experimentaţi cu centuri şi curele, pentru că acestea au capacitatea de a vă schimba aspectul siluetei. Nu uitaţi nici de broşe, eşarfe sau bijuterii, pentru că aceste detalii pot face diferenţa şi pot scoate o ţinută din sfera banalului, dacă sunt purtate cu puţină imaginaţie.
Jucaţi-vă cu nuanţele şi culorile
Nu este cea mai bună abordare să vă umpleţi dulapul cu haine negre, în ideea că negrul se potriveşte în orice situaţie. Este indicat să aveţi şi o pată de culoare în ţinutele dumneavoastră, pentru a nu da impresia că purtaţi mereu haine de serviciu. Cum puteţi da culoare unei ţinute? Foarte simplu. Puteţi apela la metoda stratificării - de exemplu, purtaţi un tricou colorat pe sub un cardigan ori un pulover cu decolteul în V sau optaţi pentru accesorii colorate alăturate unui costum sobru ori unei rochii în nuanţe „cuminţi”. Accesoriile pot transforma fără probleme o haină în aşa fel încât să poată fi purtată cu succes şi la serviciu, şi la o ieşire în oraş.
Tocurile - cu cât mai înalte, cu atât mai bine
Se ştie deja că încălţămintea cu toc înalt alungeşte silueta şi vă face să păreţi mai slabă decât în realitate. Ceea ce poate nu vă era cunoscut este faptul că tocurile vă oferă posibilitatea de a vă diversifica ţinutele. Cu alte cuvinte, încălţămintea cu toc înalt este potrivită cu adevărat pentru orice ocazie - fie că este vorba de un costum foarte formal sau de blugi purtaţi cu un sacou lejer. Regula de bază este următoarea: cu cât tocul este mai înalt, cu atât mai uşor încălţămintea poate fi adaptată ocaziei. Pantofii cu toc mediu sau mic oferă stabilitate şi confort, dar nu sunt la fel de versatili. Încălţămintea cu toc cui este ideală din acest punct de vedere, dar dacă nu puteţi merge cu astfel de pantofi, optaţi pentru tocuri mai groase sau conice, dar neapărat cât mai înalte.