Năutul se potriveşte foarte bine cu gustul dulce al dovleacului copt, consistenţa crocantă a boabelor completând-o pe cea catifelată a legumei galbene. Salata de năut şi dovleac se poate servi atât ca antreu, cât şi ca fel principal, informează The Guardian.
Număr de porţii: 3 - 4
Ingrediente:
1 dovleac
6 căţei de usturoi
1-2 ardei iuţi (chilli), curăţaţi de seminţe, tocaţi fin
4 fire de cimbru proaspăt
4 frunze de dafin
Sare de mare şi piper proaspăt măcinat
5 linguri de ulei de măsline sau de rapiţă
150 grame năut uscat care se fierbe până se înmoaie (sau o conservă de 400 grame de năut gata fiert)
Sucul de la o lămâie
1 legătură de pătrunjel, tocat
1 legătură de coriandru, tocat
1 legătură mică de mentă proaspătă, tocată
20 grame seminţe de dovleac, prăjite în tigaie, fără ulei
Mod de preparare
1. Cuptorul se încinge la 200 grade Celsius. În funcţie de gusturi, dovleacul se curăţă sau nu de coajă, se taie în două, se curăţă de seminţe şi apoi se porţionează în bucăţi de circa 4 centimetri. Dovleacul se pune într-o tavă cu usturoiul (necurăţat de coajă, dar zdrobit), chilli, cimbru, dafin, sare şi piper şi circa trei linguri de ulei. Se coace aproximativ 35-45 de minute, până ce dovleacul se înmoaie.
2. Se adaugă în tavă năutul, se amestecă şi se mai lasă la cuptor cinci minute.
3. Se scoate tava din cuptor, se adaugă zeama de lămâie, ierburile, seminţele de dovleac şi sare după gust.
4. Salata se serveşte caldă, cu restul de ulei pus deasupra (după gust).