Terra adăposteşte circa 8,7 milioane de specii, dintre care 6,5 milioane trăiesc pe uscat, iar 2,2 milioane trăiesc în mediul acvatic, potrivit celei mai recente estimări oficiale, considerată a fi cea mai precisă realizată vreodată, publicată marţi în Statele Unite ale Americii, informează AFP.
Din cele 8,7 milioane de specii animale şi vegetale, doar 1,23 milioane (14,1% din total) au fost până acum descoperite, descrise şi catalogate, au precizat cercetătorii din cadrul programului Census of Marine Life, autorii acestui studiu, publicat în revista ştiinţifică americană PLoS Biology.
Această estimare, care rezultă din analize bazate pe cele mai recente tehnici confirmate de taxonomie, permite restrângerea considerabilă a cifrelor avansate în trecut de cercetători, care variau de la trei milioane la 100 de milioane de specii vii.
"Dorinţa de a şti câte specii trăiesc pe Terra i-a marcat pe cercetători de multe secole şi acest răspuns, asociat cu alte cercetări despre distribuţia şi abundenţa speciilor, este deosebit de important, deoarece activităţile umane şi impactul lor accelerează ritmul de extincţie", a declarat Camilo Mora, profesor la Universitatea Hawaii şi la Universitatea Dalhousie, din oraşul canadian Halifax, principalul autor al studiului.
Mora consideră că "un număr mare de specii ar putea să dispară chiar înainte ca noi să aflăm despre existenţa lor, despre funcţia lor unică în ecosistem şi despre contribuţia lor potenţială la ameliorarea bunăstării umane".
Actualizarea recentă a "Listei Roşii" alcătuite de UICN (Union Internationale pour la Conservation de la Nature) confirmă existenţa a 59.508 specii supravegheate, dintre care 19.625 sunt ameninţate cu dispariţia, a adăugat Boris Worn de la Universitatea Dalhousie, coautor al studiului.
Acest lucru înseamnă că UICN, considerată o referinţă în domeniul supravegherii speciilor, a monitorizat mai puţin de un procent din totalul speciilor de pe planetă.
Cercetătorii estimează la 7,77 milioane numărul total al speciilor animale, dintre care 953.434 au fost descrise şi clasificate. Există şi 298.000 de specii vegetale, dintre care 215.644 au fost catalogate.
Pe Terra mai există 611.000 de specii de ciuperci şi mucegaiuri, dintre care 43.271 au făcut obiectul unei clasificări. Cercetătorii au estimat, totodată, la 36.400 numărul speciilor de protozoare, organisme unicelulare înzestrate cu anumite comportamente animale, cum ar fi mişcarea. Până în prezent au fost clasificate doar 8.118 astfel de specii.
Savanţii consideră că planeta noastră adăposteşte şi 27.500 de specii de alge, diatomee (alge unicelulare) şi mucegaiuri de apă. Dintre acestea, doar 13.033 au fost identificate şi catalogate.