miercuri, 24 aug 2011 - Anul XVI, nr. 199 (4797)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Homo erectus, primul maestru bucătar al omenirii

Homo erectus, un strămoş dispărut al omului modern, care trăia în urmă cu aproximativ 1,9 milioane de ani, îşi gătea alimentele, potrivit unui studiu ce a fost publicat, luni, în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Unic în regnul animal, omul mănâncă multe alimente gătite, iar strămoşii lui au putut, graţie acestui regim alimentar, să absoarbă mai multe calorii, care i-au oferit o forţă mai mare şi o speranţă de viaţă mai lungă.

Însă momentul începând de la care gătitul alimentelor a avut o influenţă biologică notabilă asupra strămoşilor lui Homo sapiens a rămas învăluit în mister până în prezent, au precizat autorii studiului.

Folosind o tehnică filogenetică - studierea legăturilor de rudenie dintre diverse fiinţe vii pentru a înţelege evoluţia acestora -, autorii studiului, printre care s-a aflat Chris Organ, biolog la Universitatea Harvard din Statele Unite, au putut să determine timpul pe care oamenii şi celelalte primate îl petreceau hrănindu-se.

"Am aflat că omul modern consacră mai puţin timp pentru a se hrăni ", respectiv 4,7% din activităţile sale cotidiene, în timp ce pentru celelalte primate acest procent este de 48%.

Această diferenţă lasă să se înţeleagă că o schimbare rapidă în evoluţia obiceiurilor alimentare s-a produs în ramura umană, după separarea lor de cimpanzei, în urmă cu 6 milioane de ani.

Astfel, printre strămoşii îndepărtaţi ai omului modern, Homo erectus prezintă o puternică reducere în ceea ce priveşte mărimea molarilor, care a continuat, deşi în mod neregulat, până la Homo sapiens.

"Am putut să arătăm că reducerea mărimii molarilor primilor strămoşi ai omului - Homo habilis şi Homo rudolfensis - se explică doar prin evoluţia şi mărimea corpului", afirmă autorii studiului.

Însă diminuarea molarilor între Homo erectus, Omul de Neanderthal şi Homo sapiens nu poate să rezulte doar din evoluţia cutiei craniene şi a mărimii corpului.

"Rezultatele noastre indică faptul că reducerea molarilor rezultă mai ales din adaptarea (dinţilor, n.r.) la hrana coaptă şi gătită, care a micşorat considerabil timpul petrecut pentru a mânca, iar acest proces a început cu Homo erectus, în urmă cu 1,9 milioane de ani", au concluzionat autorii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Homo erectus, primul maestru bucătar al omenirii.
 Vizualizări articol: 397 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Homo erectus, primul maestru bucătar al omenirii5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei