O planetă situată pe orbita unei stele îndepărtate este mai neagră decât carbonul şi reflectă mai puţin de 1% din lumina emisă de steaua ei, potrivit unui studiu publicat de Royal Astronomical Society (RAS) din Marea Britanie, transmite AFP.
Această planetă gazoasă, calificată de specialişti drept ciudată, numită TrES-2b, are o mărime similară planetei Jupiter, spun autorii acestui studiu.
Orbita sa este apropiată de steaua GSC 03549-02811, situată la circa 750 de ani lumină în direcţia constelaţiei Draco.
"TrES-2b are o putere de reflexie considerabil mai scăzută decât vopseaua acrilică neagră, deci este vorba de o lume ciudată", a spus David Kipping, de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, citat într-un comunicat de RAS.
Descoperită pentru prima dată în urmă cu cinci ani, TrES-2b se învârte în jurul stelei sale la o distanţă de cinci milioane de kilometri - foarte aproape comparativ cu distanţa de 150 de milioane de kilometri dintre Terra şi Soare.
Atmosfera acestei planete ar putea cunoaşte temperaturi de peste 1.000 de grade Celsius.
Astronomii au detectat prezenta unor materii chimice care absorb lumina, precum vaporii de sodiu, oxidul de potasiu şi oxidul de titan. Însă niciuna dintre aceste substanţe nu poate explica nivelul de întunecare al acestei exoplanete, mai puternic decât cel întâlnit pe oricare planetă sau satelit din sistemul nostru solar.
TrES-2b, la fel ca Luna, ar putea fi blocată de o forţă gravitaţională, care face ca ea să-şi expună stelei sale o singură parte.