O echipă de oameni de ştiinţă japonezi a reuşit să creeze în laborator dinţi „crescuţi” din celule stem, potrivit site-ului dailymail.co.uk. Dinţii artificiali creaţi arată exact ca şi cei naturali, sunt sensibili la durere şi sunt suficient de duri încât să poată îndeplini funcţia de mestecare a alimentelor, astfel că ar putea oferi o alternativă mai bună la utilizarea de proteze dentare şi implanturi sintetice, soluţii care nu sunt întotdeauna practice. Reuşita a fost înregistrată în cadrul experimentelor pe cobai, însă o astfel de descoperire ştiinţifică ar putea fi, pe viitor, o modalitate de rezolvare a problemelor cu care se confruntă persoanele care şi-au pierdut dantura din cauza unei boli sau a unui accident.
În timpul muncii de laborator, cercetătorii au combinat două tipuri de celule stem care, teoretic, prezentau toate caracteristicile necesare pentru crearea dinţilor. Această combinaţie a fost „cultivată” într-un amestec de substanţe chimice şi minerale, care a început imediat transformarea celulelor. După cinci zile, acestea formaseră o rădăcină dentară, care a fost plasată într-un recipient realizat dintr-un plastic special. Această cutiuţă a fost implantată în corpul unui şoarece de laborator, mediu în care, după alte 60 de zile, celulele stem au dat naştere unui dinte întreg, perfect.
Deşi această metodă poate părea ciudată, amplasarea recipientului în organismul viu a făcut ca celulele stem să beneficieze de lichidele şi semnalele chimice de care aveau nevoie pentru a se transforma.
În momentul în care a fost complet dezvoltat, dintele a fost scos din cutiuţa lui şi a fost transplantat în maxilarul unui şoarece, în locul unui dinte care fusese scos în prealabil. După şase săptămâni, oamenii de ştiinţă au constatat cu uimire şi bucurie că dintele transplantat se fixase foarte bine în maxilar. Mai mult decât atât, dintele artificial prezenta toate elementele componente ale dinţilor naturali, inclusiv smalţ, coroană dentară şi rădăcină, precum şi fibre de conexiune pentru fixarea în maxilar.
„Dinţii obţinuţi în laborator sunt complet funcţionali. Cobaii nu au avut probleme să muşte sau să mestece alimentele după transplant”, a explicat conducătorul experimentului, profesorul Masamitsu Oshima. El spune că este extrem de mândru de reuşita echipei sale, pentru că acesta este un pas important pentru ştiinţă, pas care va contribui la dezvoltarea domeniului creării de organe umane funcţionale pornind de la celulele stem. Cu toate acestea, omul de ştiinţă japonez a ţinut să precizeze că cercetările sunt încă în fază incipientă şi că va mai dura cel puţin zece ani până când oamenii vor putea beneficia complet de rezultatele acestei tehnologii.
Oana OLARU