Multe persoane implicate în relaţii nu îşi dau seama că unele obiceiuri pe care le adoptă reprezintă un factor de risc pentru bunul mers al lucrurilor. Există unele acţiuni şi gesturi pe care oamenii le fac pentru a ajuta relaţia să înflorească, dar care, de fapt, pot înrăutăţi lucrurile.
*
A face declaraţii de dragoste aproape fără întrerupere poate fi un pas greşit. Poate că aveţi intenţii bune spunându-i partenerului dumneavoastră în fiecare clipă cât de mult îl iubiţi, dar, la un moment dat, acest lucru poate deveni obositor. Cu toţii ne dorim să auzim declaraţii de dragoste, dar nu vrem să fie sufocaţi de astfel de cuvinte. Problema este că, în această situaţie, declaraţia de dragoste îşi pierde din valoare: cele două cuvinte magice „te iubesc" trebuie spuse atunci când contextul o cere, nu în orice moment şi indiferent de ocazie.
*
Altă greşeală este dorinţa ca partenerul să îşi petreacă fiecare secundă cu dumneavoastră. O astfel de dorinţă creează impresia că obiectivul dumneavoastră este de a vă controla partenerul, fapt ce poate dăuna. Fiecare dintre cei implicaţi într-o relaţie trebuie să înţeleagă că nu este nici posibil, dar nici sănătos ca partenerii să fie „lipiţi" unul de celălalt. Fiecare are propria viaţă, propriul loc de muncă, propriile preocupări - nimeni nu îşi pierde identitatea în momentul în care se implică într-o relaţie. Prin urmare, greşiţi dacă vă „sufocaţi" partenerul cu această dorinţă.
Relaţiile sociale cu persoanele de sex opus
Un pas greşit pe care unii oameni îl fac este acela de a se isteriza de fiecare dată când partenerul lor are de-a face cu o persoană de sex opus - fie la serviciu, fie în viaţa socială. Se poate spune că femeile manifestă o predispoziţie pentru a face acest pas greşit, dar nici unii bărbaţi nu se lasă mai prejos. Acesta este cel mai evident semn de gelozie, iar gelozia este cel mai mare duşman al unei relaţii. De aceea, este important ca fiecare dintre parteneri să îşi controleze impulsurile şi să se convingă că două persoane de sex opus pot avea şi altfel de relaţii decât amoroase - pot fi doar prieteni, colegi de serviciu, cunoscuţi, amici, fără alte implicaţii.
Şi interdicţia impusă partenerului de a comunica sau păstra legătura cu „fostul" sau „fosta" poate face rău actualei relaţii, pentru că poate fi interpretată ca un semn de nesiguranţă şi dorinţă de control. „Fostul" este o parte din trecut, deci nu trebuie considerat o ameninţare pentru relaţia dumneavoastră - cuplul din care faceţi parte acum este cel mai important.