Câţiva cercetători britanici se laudă că au găsit adevăratul secret al longevităţii.
Nu este vorba nici de o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată, nici de eliminarea elementelor de stres din viaţă şi nici de adoptarea unui program strict de exerciţii fizice. Este vorba de „abilitatea” de a fi morocănos.
Explicaţia ar fi aceea că persoanele liniştite, relaxate şi fericite nu îşi fac prea multe griji şi sunt mai dispuse să îşi asume riscuri pe parcursul vieţii - printre acestea numărându-se şi cele care privesc sănătatea, cum ar fi consumul de mâncăruri nesănătoase, consumul de alcool şi fumatul.
Aceste concluzii au fost formulate după un studiu care a durat 90 de ani, iar oamenii de ştiinţă care le-au făcut publice susţin că tot ceea ce ei au descoperit pune sub semnul întrebării rezultatele studiilor anterioare, care susţineau că secretul longevităţii constă în a avea mulţi prieteni şi o viaţă socială activă sau în a fi implicat într-o relaţie amoroasă ori a avea o căsnicie fericită.
„Noi am ajuns la concluzia că trebuie să înţelegem şi să definim altfel conceptul de fericire şi de sănătate. De fapt, nu este neapărat vorba de o nouă definiţie, ci mai degrabă de o reinterpretare a felului în care aceste lucruri afectează - negativ sau pozitiv - desfăşurarea vieţii”, a explicat Leslie Martin, cercetătoarea care a condus experimentul.
„Unul dintre lucrurile pe care le-am constatat în timpul experimentului şi care ne-au uimit a fost faptul că, în medie, persoanele care în copilărie şi în adolescenţă au fost extrem de vesele şi au dovedit un simţ al umorului foarte bine dezvoltat au avut o viaţă mai scurtă decât subiecţii care nu au fost foarte veseli în copilărie. În schimb, s-a dovedit că subiecţii care de mici au fost morocănoşi şi-au menţinut această caracteristică pe parcursul vieţii şi au trăit mai mult, fiind totodată şi mai sănătoşi”, a mai spus Leslie Martin.