Învăţatul pe ultima sută de metri pare să fie o strategie extrem de eficientă, în ciuda părerilor care susţin contrariul. Aceasta este concluzia oamenilor de ştiinţă britanici. Cercetătorii sunt de părere că elevii sau studenţii care învaţă cu puţin timp înaintea unei lucrări sau a unui examen au rezultate mai bune decât cei care învaţă din timp, informează Daily Mail.
Potrivit specialiştilor, explicaţia constă în faptul că cei doi hormoni secretaţi în situaţii stresante - adrenalina şi cortizolul - contribuie la fixarea extrem de eficientă a informaţiilor. În plus, existenţa unui termen-limită produce schimbări la nivelul creierului, mărind capacitatea de învăţare a studenţilor, au constatat britanicii.
"În situaţii stresante, în organism creşte nivelul de zahăr, grăbind metabolismul, fapt ce ajută la o mai bună fixare a informaţiilor. Cu toate astea, există şi un revers al medaliei. Astfel, persoanele care sunt foarte stresate pe o perioadă lungă de timp nu vor da randament, iar fixarea informaţiilor va fi imposibilă", spune Hans Reul, autorul cercetării.