Un sondaj de opinie dat recent publicităţii a relevat faptul că femeile de vârsta a doua sunt de cinci ori mai nemulţumite de imaginea pe care o văd în oglindă, comparativ cu adolescentele. Rezultatele sondajului, care a fost realizat pe un eşantion de 1.246 de voluntare, au scos la iveală faptul că peste 90 la sută dintre femeile cu vârste între 40 şi 50 de ani sunt extrem de nemulţumite de felul în care arată, motiv pentru care suferă de ceea ce se numeşte în termeni de specialitate „sindromul fricii de oglindă manifestat la vârsta a doua”.
Dintre doamnele trecute de 50 de ani, doar nouă la sută au declarat că se simt mândre de ceea ce văd în oglindă, un procent care este de aproape cinci ori mai mic faţă de femeile de până la 30 de ani. 42 la sută dintre respondentele cu vârsta între 16 şi 19 ani au spus fără urmă de îndoială că le place propria lor imagine, acelaşi răspuns fiind dat de 43 la sută dintre domnişoarele cu vârste cuprinse între 20 şi 30 de ani.
Explicaţia dată de psihologi pentru acest fenomen este faptul că schimbările generate de înaintarea în vârstă, la care se adaugă efectele produse de o industrie mondială a modei „obsedată” de tinereţe, au dus la scăderea încrederii în propriile forţe în cazul femeilor de vârstă mijlocie. Consecinţa acestei scăderi a nivelului de mulţumire faţă de propria persoană a fost dezvoltarea aşa-numitului sindrom al fricii de oglindă. „Moda şi obiectele vestimentare propuse de designerii vestimentari se inspiră din imaginea unei siluete tinereşti, iar din acest motiv femeile mature nu prea găsesc haine care să corespundă aspectului fizic şi nevoilor lor. Din punct de vedere psihologic, efectul este dramatic şi demoralizant”, a explicat psihologul britanic Susan Quilliam. „Aceste femei se simt date la o parte, chiar alienate, fapt care duce la instalarea depresiei şi a aşa-numitul <sindrom al fricii de oglindă>, care poate afecta calitatea vieţii”, a mai spus Quilliam.