Comunicarea este unul dintre elementele esenţiale care conferă stabilitate unei relaţii, apropiindu-i pe cei care formează un cuplu. Pe de o parte, dialogul le permite partenerilor să îşi exprime părerile, dorinţele şi frustrările, iar pe de altă parte dovedeşte voinţa de a ajunge la un compromis şi de a defini mai bine rolul fiecăruia în cadrul relaţiei.
Terapeuţii sunt de părere că, dacă într-un cuplu relaţia scârţâie, comunicarea nu funcţionează în parametri normali. Deşi, în copilărie, atât femeile, cât şi bărbaţii sunt învăţaţi să îşi păstreze părerile doar pentru ei şi să nu facă paradă de sentimentele lor, există situaţii când este chiar necesar ca aceste trăiri să fie exprimate. De fapt, indicat este să rupeţi tăcerea în cuplu şi să spuneţi deschis ceea ce simţiţi, pentru a nu acumula frustrări şi ranchiună. Dacă sunteţi nemulţumită de un anumit aspect al relaţiei, trebuie să vă exprimaţi în acest sens, pentru că doar discutând veţi putea ajunge la rădăcina unei probleme şi o veţi putea rezolva. Încercaţi pe cât posibil să purtaţi un dialog pe un ton civilizat şi binevoitor, pornind de la premisa că discuţia trebuie să fie constructivă, dar, dacă aceasta degenerează într-o ceartă, abţineţi-vă de la a rosti cuvinte jignitoare la adresa celuilalt sau de la a spune lucruri pe care ulterior le veţi regreta.
„Masa rotundă”
O bună soluţie pentru discuţiile dintre parteneri este instaurarea aşa-numitei mese rotunde - o întrunire în timpul căreia fiecare dintre parteneri să îşi spună oful şi să îşi exprime nemulţumirile legate de persoana iubită, fie că acestea ţin de comportament, reacţii sau lipsa de implicare. Ideea acestei mese rotunde este de a crea un climat în care să discutaţi calm şi deschis, de preferat într-un loc neutru (la restaurant), feriţi de implicarea altora în dialogul dumneavoastră. Pentru că viaţa în doi are mereu nevoie de modificări şi adaptări, este necesar ca partenerii să se înţeleagă reciproc în fiecare moment, pentru a putea continua să meargă în aceeaşi direcţie.
Aveţi mereu în vedere faptul că neînţelegerile sau dezacordurile sunt inevitabile într-un cuplu, căci partenerii nu pot avea întotdeauna aceleaşi opinii. Prin urmare, rămâneţi calmă în momentul în care vedeţi că la orizont apare un conflict. Acceptaţi diferendele de opinie, nu încercaţi să vă schimbaţi partenerul şi nu acceptaţi ca el să vă schimbe pe dumneavoastră.
(22 feb 2011, 12:43:25
din pacate ce scrie in el, fraze memorabile, le citim si le intelegem sensul dupa ce ruptura in cuplu s-a produs.........
inainte de ruptura, nu ca nici nu admitem asa ceva, dar nu suportam sa frunzarim cu privirea asa un articol, la cit de inversunati sunt ambii parteneri......