Specialiştii recomandă săptămâna aceasta o prăjitură cu scorţişoară, nuci şi migdale, potrivită pentru zilele reci de sfârşit de noiembrie şi început de decembrie.
Ingrediente:
Aluat: 600 de grame de făină
un cub de drojdie
100 de grame de zahăr
4 ouă
100 mililitri de lapte
150 grame de unt
esenţă de vanilie
coaja rasă de la o lămâie şi un praf de sare
Cremă: 200 de mililitri de lapte dulce
Două linguriţe de scorţişoară
250 de grame de zahăr
200 de grame de nuci măcinate
2-3 mere
12 sâmburi de migdale
O linguriţă de zahăr pudră
Mod de preparare:
Se freacă drojdia cu o lingură de zahăr, se adaugă laptele călduţ şi două linguri de făină şi se lasă compoziţia la crescut timp de 20 de minte. Se adaugă în această compoziţie restul ingredientelor pentru aluat, care se frământă, după care se lasă la crescut o oră.
Între timp se fierbe laptele cu zahărul, scorţişoara şi nuca măcinată, până compoziţia se îngroaşă. Se curăţă merele de coajă şi sâmburi şi se dau pe răzătoare, după care se adaugă crema de nucă. Se condimentează cu scorţişoară şi se lasă la răcit.
Pe o planşetă se întinde aluatul, se acoperă cu cremă şi se rulează. Se taie rulada în felii, care se pun într-o tava unsă cu grăsime şi tapetată cu făină. Pe fiecare melcişor se pune câte un sâmbure de migdală şi se mai lasă prăjiturile la crescut încă o oră.
Prăjiturile se coc timp de 50 de minute la foc potrivit. După ce se răcesc prăjiturile, acestea se pudrează cu zahăr.