Festivalul de film DaKINO, care a ajuns anul acesta la ediţia cu numărul 20, se va desfăşura, începând din 2011, la Braşov, a declarat luni preşedintele evenimentului, Dan Chişu, în cadrul unei conferinţe de presă.
Dan Chişu a spus că ediţia din 2011 a festivalului se va numi cel mai probabil "20+1". În plus, Chişu a precizat că a ales să mute DaKINO în provincie, deoarece a observat că "festivalurile din oraşele mari sunt mai bine susţinute de autorităţi", iar Bucureştiul este un oraş "plin de evenimente", care concurează, în prezent, cu DaKINO.
Chişu a mai spus că, deşi DaKINO sărbătoreşte anul acesta 20 de ani, ediţiile recente ale evenimentului nu au fost "foarte glorioase".
Pe de altă parte, actriţa Marisa Berenson, care urma să primească trofeul pentru întreaga carieră, luni, la gala de deschidere a Festivalului DaKINO, nu va mai fi prezentă la eveniment, din motive de sănătate, a mai spus Chişu.
Festivalul DaKINO se desfăşoară între 22 şi 27 noiembrie, la Cinematograful Patria, Sala "Elvira Popescu" şi Noul Cinematograf al Regizorului Român din Bucureşti. DaKINO 20 prezintă într-o proiecţie exclusivă pentru România filmul "The Disciple", producţie Spania 2010, cu Marisa Berenson în rolul principal.
În deschiderea DaKINO, la Cinema Patria, va fi proiectat filmul "127 Hours" de Danny Boyle.
Anul acesta, festivalul va celebra 20 de ani de la înfiinţare printr-o ediţie specială, în care îi va reuni la Bucureşti pe câştigătorii celor 19 ediţii anterioare, invitaţi de-a lungul anilor, membri ai juriilor, colegi de la alte festivaluri de film internaţionale şi distribuitori internaţionali.
Programul ediţiei DaKINO 20 va urmări această componentă retrospectivă, prin prezentarea titlurilor care au câştigat trofeul DaKINO sau premiul pentru regie, din 1991 până în 2009, în prezenţa regizorilor, dar şi a celor mai recente filme semnate de aceştia, pentru a oferi publicului posibilitatea de a urmări evoluţia în timp a premianţilor.
Publicul va vota cel mai bun film din cele premiate în cei 19 ani de festival, acordând astfel trofeul DaKINO 20. De-a lungul timpului, cinci regizori români au obţinut trofeul DaKINO: Florin Iepan, pentru "Hotel Cişmigiu" (1992), Alexandru Maftei, pentru "În fiecare zi e noapte" (1995), Titus Muntean, pentru "O să fie bine" (1996), Hanno Höfer, pentru "Ajutoare umanitare" (2001), şi Radu Jude, pentru "Lampa cu căciulă" (2006).
Printre regizorii care vor fi prezenţi la Bucureşti în calitate de câştigători ai DaKINO şi care au confirmat în timp devenind autori de lungmetraje de succes se numără Jonathan Ogilvie ("This film is a dog", premiul Academiei Caţavencu 1996), care îşi va prezenta la Bucureşti, în premieră în România, cel mai recent lungmetraj, "The Tender Hook" (2008). Un alt invitat este Frederic Pelle ("Des morceaux de ma femme", trofeul DaKINO 2000), care va prezenta "La tete ailleurs" (2010). Acestora li se alătură Ari Bafalouka ("See No Evil", trofeul DaKINO 2002), al cărui prim lungmetraj, "Apnea" (2010), a fost inclus în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Salonic 2010.
Festivalul include şi un concert susţinut de Goran Bregovic, vineri, la Sala Palatului.
Prima ediţie a Festivalului de film al studenţilor operatori şi regizori DaKINO a avut loc în anul 1991. Printre invitaţii festivalului de-a lungul timpului s-au numărat Charlotte Rampling, Cristopher Lambert, Giuliano Gemma, Marisa Berenson, Gaspar Noe, Costa-Gavras, regretatul Anthony Minghella, Hiam Abbass, Bruno Coppola, Emir Kusturica.