Arheologii australieni au anunţat, vineri, că au găsit o bucată provenind dintr-o bardă din piatră - datând din urmă cu 35.500 de ani, într-un sit aborigen din nordul Australiei -, considerată cel mai vechi obiect de acest tip descoperit până în zilele noastre, informează AFP.
Această bucată de piatră, descoperită în luna mai într-o regiune cu vegetaţie luxuriantă din nordul ţării, prezintă urme care dovedesc că provine dintr-o bardă polizată, a explicat Bruno David, de la Universitatea Monash din Melbourne.
"Persoana care a folosit barda a frecat piatra de o bucată de gresie pentru a-i ascuţi tăişul", a explicat savantul australian.
O altă bardă străveche, despre care se credea că era cea mai veche descoperită vreodată, data din urmă cu 20.000-30.000 de ani. Oamenii de ştiinţă credeau că această unealtă a apărut mai întâi în Europa, la sfârşitul ultimei ere glaciare.
"Cu toate acestea, în Australia am găsit dovezi care atestă că aceste bărzi datează din urmă cu 35.000 de ani. Acest lucru semnifică faptul că actuala teorie despre rădăcinile europene nu explică într-o manieră globală originea acestor unelte. Trebuie să vedem lucrurile altfel", a explicat cercetătorul australian.
În opinia savanţilor australieni, această descoperire dovedeşte faptul că poporul aborigen Jawoyn din Arnhem, un stat din nordul Australiei, a fost primul din lume care şi-a polizat bărzile pentru a le ascuţi.