Dacă aveţi în curte câţiva pomi fructiferi, ştiţi foarte bine că merele se coc într-un ritm mai rapid decât cel în care le-aţi putea consuma. De aceea, pentru a profita cât mai mult de aceste fructe, metoda ideală de conservare a merelor este să le congelaţi. Astfel, fructele se vor păstra mai bine decât dacă ar fi fierte şi făcute compot. În plus, vor putea fi folosite în prepararea mai multor feluri de mâncare, nu doar pentru deserturi. Este recomandat ca, dacă optaţi pentru metoda de conservare a merelor prin congelare, să alegeţi doar fructe tari, cu textură fermă şi fără lovituri.
Pentru congelare, merele trebuie curăţate de coajă, iar cotorul trebuie scos şi el. În momentul în care pulpa este expusă, aceasta are tendinţa de a se oxida. Soluţia pentru a evita acest fenomen este să „lucraţi” rapid cu merele şi să le „trataţi” cu zeamă de lămâie înainte de a le împacheta şi pune în congelator. Merele nu sunt foarte pretenţioase, prin urmare puteţi folosi orice fel de recipient pentru a le îngheţa: pungi, caserole sau chiar tăvi speciale pentru plăcintă. Pentru a vă face munca mai uşoară, este indicat să puneţi la congelat cantităţi mici de mere - cât aţi folosi o dată pentru prepararea unei plăcinte, a unui tort sau a unei budinci.
Pregătirea fructelor
Merele trebuie curăţate de coajă şi de cotor, apoi tăiate după preferinţă - felii sau cuburi. Indiferent pentru ce formă optaţi, tăiaţi merele în bucăţi groase, pentru că prin congelare fructele se deshidratează şi, deci, cu cât sunt mai groase bucăţile, cu atât mai suculente vor fi când le veţi dezgheţa. Turnaţi într-un bol zeamă de lămâie, lichid în care va trebui să scufundaţi bucăţile de fruct preţ de câteva secunde. Când ambalaţi feliile sau cuburile de măr în pungi, folosiţi pungi speciale pentru congelator, de preferat de dimensiuni mici, şi scoateţi pe cât posibil aerul din ele înainte de a le aşeza în sertarele frigiderului. Astfel, fructele vor îngheţa mai repede, iar pungile vor ocupa mai puţin loc în congelator. Dacă alegeţi să congelaţi merele în caserole, singura recomandare ar fi ca recipientele să fie de dimensiuni mici, pentru a putea folosi o porţie o dată.
La fel de bine, merele pot fi coapte înainte de a fi congelate. Dacă optaţi pentru această metodă, înainte de a pune fructele în pungi puteţi presăra zahăr peste ele, pentru a le conferi mai multă dulceaţă. Merele congelate după ce au fost coapte pot reprezenta ingrediente de bază pentru prepararea dulciurilor (budincă, tort sau plăcintă cu mere), dar la fel de bine pot fi utilizate ca garnitură pentru preparate din carne de porc, în special pentru friptură la tavă.