Lingviştii americani au descoperit o nouă limbă, distinctă şi necunoscută până în prezent, într-o regiune muntoasă izolată din India, în cadrul unui proiect care vizează conservarea diversităţii patrimoniului lingvistic mondial, informează AFP.
Această limbă nescrisă este în pericol de a dispărea, deoarece este vorbită doar de cel mult 1.200 de persoane din câteva sate, iar printre acestea se află foarte puţini tineri, au explicat cercetătorii americani.
Limba koro aparţine familiei de limbi tibeto-birmaneze din care fac parte aproximativ 400 de limbi.
Deşi există 150 de limbi tibeto-birmaneze care sunt vorbite în India, lingviştii nu au putut să identifice niciuna care să fie înrudită cu limba koro. În plus, ei au descoperit că aka, o limbă care coexistă în acea parte a ţării, nu este înrudită cu limba koro.
Cercetătorii americani, coordonaţi de Gregory Anderson, directorul Living Tongues Institute for Endangered Languages din statul american Oregon şi de Gary Harrison, profesor de lingvistică la Swarthmore College din statul american Pennsylvania, au ales această regiune izolată din statul Arunachal Pradesh din nord-estul Indiei, cunoscută pentru bogăţia şi diversitatea limbilor sale.
Aceşti lingvişti s-au aflat în fruntea unei expediţii ce a fost organizată de National Geographic în cadrul unui proiect de identificare şi de conservare a patrimoniului lingvistic mondial, denumit "The Enduring Voices", lansat în urmă cu trei ani.
Multe dintre limbile vorbite în această regiune nu sunt scrise. Ele sunt puţin studiate şi din această cauză se află în pericol de dispariţie, au explicat cercetătorii, care deplâng faptul că o limbă "moare" în lume la fiecare două săptămâni.
Astfel, jumătate dintre cele 6.909 limbi repertorizate până în prezent pe Terra ar putea să dispară, victime ale fenomenului de omogenizare culturală, ale sentimentului de ruşine cauzat de apartenenţa la un anumit grup etnic şi ale represiunii guvernamentale.