O zonă specială din creier, situată chiar în spatele ochilor, pare să fie mai dezvoltată în cazul persoanelor ce posedă o capacitate de introspecţie şi o conştiinţă de sine mai mari, potrivit unui studiu britanic publicat în revista americană Science, informează AFP.
Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au supus un grup de 32 de persoane, aflate într-o bună stare de sănătate, unui test conceput cu scopul de a evalua gradul de încredere pe care voluntarii o au în propriile răspunsuri la întrebările primite.
Oamenii de ştiinţă au analizat apoi creierele participanţilor cu ajutorul unui sistem de imagistică prin rezonanţă magnetică (RMN).
Autorii acestui test, coordonat de profesorul Geraint Rees de la University College London, au ajuns la concluzia potrivit căreia volumul de materie cenuşie din partea anterioară a lobului cerebral frontal este un indicator important al capacităţii de reflecţie şi al conştiinţei de sine ale unei persoane.
Această zonă din creier este "sediul general" al multor funcţii cognitive superioare, precum cea a limbajului, a memoriei şi a raţionamentelor.
Totodată, aceasta este zona cerebrală care a beneficiat de cea mai importantă dezvoltare în timpul procesului de evoluţie a primatelor către hominide.
În viitor, această descoperire i-ar putea ajuta pe medicii neurologi să înţeleagă mai bine modul în care anumite traumatisme cerebrale afectează capacitatea unui individ de a reflecta asupra propriilor gânduri şi acţiuni.
Medicii speră să pună la punct noi terapii-ţintă, concepute pentru pacienţii care au suferit atacuri cerebrale sau traumatisme cerebrale severe şi care, din această cauză, nu pot să înţeleagă starea în care se află.