O echipă de bucătari condusă de clujeanul Tibi Kiss Budai va încerca, duminică, să doboare recordul mondial în gastronomie în cadrul unei etape a Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber de la Cluj, care va consta în prăjirea a 210 pui într-o singură tigaie, de 15 metri pătraţi.
Radu Zărnescu, coordonatorul competiţiei, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că recordul urmează să fie omologat şi certificat în direct de către reprezentanţii World Records Academy, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"O echipă de 20 de bucătari, condusă de maestrul Tibi Kiss Budai, va încerca, duminică, doborârea recordului mondial la pui prăjiţi. Vom avea 210 pui împărţiţi în patru, adică 840 de porţii, care se vor prăji într-o tavă de 15 metri pătraţi, iar puii vor fi unşi cu trufe. Recordul va fi atestat şi omologat la faţa locului de reprezentanţi ai World Records Academy veniţi din California", a spus Zărnescu.
Acesta a adăugat că focul va fi asigurat cu butelii de gaz şi 24 de arzătoare, prăjirea urmând să dureze patru ore.
Potrivit lui Zărnescu, în cadrul concursului vor fi şi echipe de bucătari care vor găti după reţete celebre din istorie, "ce a mâncat Napoleon după bătălia de la Waterloo, sau un meniu antic grecesc".
Preşedintele asociaţiei organizatoare a concursului, Iulia Drăguţ, a declarat, la rândul său, în aceeaşi conferinţă de presă, că în cursul zilei de vineri nouă bucătari din Israel vor găti "Meniul Păcii", alături de bucătari români şi maghiari, iar o bucătăreasă din Cluj-Napoca va pregăti "gomboţi cu prune, tăvăliţi în pesmet şi fulgi de migdale".
Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber va avea loc, începând de vineri şi până duminică, în parcarea unui mall din Cluj-Napoca.
În prima zi a evenimentului se va desfăşura competiţia de preparate culinare reci, la care sunt aşteptaţi bucătari amatori şi profesionişti din România.
Sâmbătă va avea loc competiţia de gătit la plită, grătar, ceaun şi creaţie, adică la proţap, lut şi jar.
Preşedintele juriului Campionatului Internaţional de Gătit în Aer Liber va fi Cornelia Ghişoi, "lady chef a României".
Campionatul este organizat de Asociaţia Culturală Euro Est Alternativ (ACEEA).