Oamenii de ştiinţă sunt foarte aproape de a confecţiona o "pelerină a invizibilităţii", potrivit unui studiu recent coordonat de fizicianul italian specializat în bioinginerie Fiorenzo Omenetto, informează ansa.it.
Cercetătorii de la Tufts University din Boston, coordonaţi de Fiorenzo Omenetto, au conceput un material care va face ca obiectele pe care le acoperă să devină invizibile pentru ochiul uman. Materialul are în textura sa multe structuri microscopice, mai mici decât componentele undelor electromagnetice, asamblate într-un asemenea mod încât reflectă undele luminoase în jurul lor, la fel cum pietrele deviază apa în jurul lor.
Noul material are efect doar în cazul undelor terahertz, care sunt mult mai lungi decât undele luminoase, însă Fiorenzo Omenetto consideră că acest concept va putea fi utilizat în viitorul apropiat şi pentru a devia undele luminoase, singurele unde electromagnetice vizibile pentru ochiul uman. Oamenii de ştiinţă au început cu o bucată de mătase naturală având o suprafaţă de un centimetru pătrat, în care au fost introduşi 10.000 de piese rezonatoare din aur.
În condiţii normale, undele terahertz trec prin mătase, însă noul material produce o anumită rezonanţă atunci când este expus la aceste unde. Materialele care prezintă capacitatea de a devia undele electromagnetice, cunoscute sub numele de "metamateriale", există deja de mai mult timp, însă elementul-cheie al noului material constă în componentele sale. "Noutatea acestui metamaterial este dată de faptul că acesta este complet biocompatibil", a declarat Fiorenzo Omenetto.
"Acest lucru înseamnă că el poate fi implantat direct în corpul uman, fără a cauza reacţii alergice", a adăugat savantul italian.
Cercetătorii de la Tufts University au inserat acest material în ţesutul muscular al unui porc de Guineea şi au constatat că materialul producea în continuare acea rezonanţă specifică. Descoperirea va putea fi folosită în viitorul apropiat nu doar pentru a fabrica celebra "pelerină a invizibilităţii", ci şi pentru alte aplicaţii, mai ales în biomedicină.
"Un exemplu este fabricarea unui senzor de glucoză pentru diabetici", a declarat Omenetto. Materialul implantat va reacţiona la modificările concentraţiei de glucoză din organism şi ar putea fi folosit pentru a trimite, de exemplu, un mesaj de avertizare pe telefonul mobil al pacientului. "O altă idee ar fi să folosim acest material pentru a face ca anumite organe interne să devină «invizibile», permiţându-le astfel radiologilor să vizualizeze mai bine anumite părţi din organism care sunt acoperite de aceste organe", a adăugat savantul italian.
Studiul a fost publicat în cel mai recent număr al revistei săptămânale Advanced Materials.