marţi, 3 aug 2010 - Anul XV, nr. 180 (4471)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Alimentele cu reputaţie proastă, un rău necesar

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Unele alimente şi-au căpătat o reputaţie proastă printre persoanele care ţin foarte mult la siluetă, însă acum le oferim şansa de a se „reabilita”, arătând că sunt benefice pentru sănătate.

Pe aşa-numita „listă neagră” a alimentelor despre care se spune că zădărnicesc lupta împotriva kilogramelor în plus se numără, printre altele, şi cartofii, ouăle şi ciocolata. Fiecare dintre aceste alimente are anumite efecte de care toţi cei care ţin la siluetă se feresc, însă cel mai de temut este conţinutul mare de calorii. Cu toate acestea, este bine să ţineţi cont de faptul că orice monedă are două feţe, deci aceste alimente nu sunt „rele” în totalitate, ci au anumite proprietăţi care sunt benefice pentru sănătate. Prin urmare, oricât de strict aţi fi în ceea ce priveşte o dietă sănătoasă, nu evitaţi aceste alimente ci, eventual, consumaţi-le cu moderaţie.

 

Cartofii

Poate singurul motiv pentru care cei care ţin la siluetă se feresc să mănânce cartofi este faptul că aceste legume sunt întotdeauna servite cu alimente pline de calorii şi grăsimi, ca de exemplu unt, brânză, şuncă şi carne. Făcând abstracţie de această asociere, în esenţă, cartofii sunt alimente cu un conţinut scăzut de calorii, foarte bogate în fibre şi o foarte bună sursă de vitamina C, vitamina B6, cupru, potasiu şi mangan. Pentru ca o masă ce conţine cartofi să fie sănătoasă, secretul constă în felul în care cartofii sunt preparaţi. Dacă vreţi să profitaţi de toate beneficiile cartofilor, renunţaţi la prăjirea acestora în ulei şi optaţi pentru cei copţi. Ca să vă convingem, vă spunem că un cartof de dimensiuni medii, preparat la cuptor, conţine doar 103 calorii - deci poate reprezenta o gustare foarte echilibrată şi sănătoasă.

 

Ouăle

Ouăle sunt ocolite de oricine vrea să îşi ţină silueta sub control, pentru că „s-a auzit” că acestea cresc nivelul de colesterol şi conţin foarte multe grăsimi. Însă, contrar ideilor preconcepute, ouăle sunt foarte sănătoase, fiind o excelentă sursă de proteine. În plus, potrivit rezultatelor unui studiu recent efectuat pe adolescente, ouăle au capacitatea de a reduce semnificativ riscul tinerelor de a se îmbolnăvi de cancer mamar. Un studiu comparativ a arătat că persoanele care mănâncă un ou la micul dejun îşi controlează mai bine silueta şi au mai multă energie decât cele care servesc mese bogate în carbohidraţi.
 

 

Ciocolata

În mod evident, consumul de ciocolată este evitat pentru că acest produs este dulce, conţine mult zahăr şi multe grăsimi şi are multe, multe calorii. Numai că s-a dovedit că ingredientul principal al ciocolatei - cacaua - este benefic pentru sănătate, întrucât conţine flavonoizi (compuşi care protejează sănătatea inimii). Ciocolata neagră este „bombardată” cu aceşti flavonoizi, care menţin fluxul sanguin la cote normale, tratează inflamaţiile şi pot chiar reduce cantitatea de colesterol „rău”. Prin urmare, consumul de ciocolată neagră este recomandat, dar cu moderaţie. Vă veţi satisface pofta de dulce, fără a vă face probleme că desertul va avea efecte negative asupra siluetei.


Fructele de avocado

De ce evităm să consumăm fructe de avocado? Principalul motiv este faptul că ştim că acestea au un conţinut foarte mare de grăsimi - o jumătate de avocado are 14,8 grame de grăsime. Numai că motivul nu este bine întemeiat, întrucât fructele de avocado conţin grăsimi monosaturate, aşa-numitele „grăsimi bune”. În traducere liberă, grăsimile din avocado reduc riscul de apariţie a bolilor de inimă, condiţia fiind ca fructele să fie consumate cu moderaţie. În plus, studii recente au arătat că fructele de avocado joacă un rol important în prevenirea apariţiei anumitor forme de cancer oral. Avocado reprezintă o excelentă sursă de potasiu, un mineral extrem de important pentru reglarea nivelului tensiunii arteriale. Fructele de avocado pot fi servite ca ingrediente în salata de crudităţi sau miezul lor poate fi întins pe pâine.

 


Untul de arahide

Principalul motiv pentru care nu prea multă lume este dornică să mănânce unt de arahide este conţinutul foarte mare de grăsimi şi calorii (două linguri de unt de arahide conţin 16 grame de grăsimi şi 188 de calorii). Numai că, la fel ca şi în cazul fructelor de avocado, grăsimile din acest produs sunt „bune” şi ajută la reducerea riscului de apariţie a bolilor cardiovasculare. Arahidele sunt o foarte bună sursă de grăsimi nesaturate, benefice pentru sănătatea inimii, spun nutriţioniştii, care afirmă că untul de arahide „oferă” organismului acizii graşi esenţiali de care acesta are nevoie pentru energia de zi cu zi. Studiile de specialitate au arătat că untul de arahide servit ca gustare conferă o senzaţie de saţietate ce durează. Dacă la micul dejun mâncaţi un sandviş cu unt de arahide, nu veţi mai simţi nevoia să îl mâncaţi şi pe al doilea, şi pe al treilea, deci nu există nici un pericol să acumulaţi kilograme în mod necontrolat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Alimentele cu reputaţie proastă, un rău necesar.
 Vizualizări articol: 1014 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Alimentele cu reputaţie proastă, un rău necesar5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei