Lumea oamenilor de afaceri devine, pe zi ce trece, tot mai dură. La fel şi cea a angajaţilor.
Directorii au început să se întrebe ce ar trebui să facă pentru a păstra legăturile tot mai fragile cu oamenii din subordine.
Un coach profesionist poate fi un garant al abordărilor de succes privind transformările şi etapele de tranziţie dintr-o organizaţie.
Iată, câteva sugestii utile ce pot fi de ajutor dacă vă decideţi să apelaţi la un coach:
1. Decide ce raport doreşti să fie între tine şi specialistul ales.
2. O sesiune de coaching costă foarte mult. Aşa că fii sigur că ai nevoie de o schimbare şi decide direcţia în care este necesară această schimbare. În plus, un coach profesionist nu te va primi decât dacă vede că eşti cu adevărat sigur de ceea ce vrei.
3. Începe căutarea unui coach apelând întâi la colegi, prieteni, specialişti din alte domenii. Dar nu te decide la prima indicaţie primită, ci întreabă atent asupra motivaţiilor recomandării, ce calităţi evidente are şi care sunt metodele adoptate de acesta în procesul de modelare terapeutică.
4. Discută cu cel puţin 3-4 specialişti pentru a vedea şi diferenţele pozitive şi negative dintre ei. Analizează stilul de abordare, interesul pe care îl manifestă, stările pe care ţi le generează prin felul sau de a vorbi, accentul pe care îl pune pe ceea ce te interesează pe tine, etc.
5. Caută pe internet pentru a vedea dacă există articole scrise de acel coach. Intră pe pagina de internet pe care în general toţi profesioniştii şi-au creat-o şi fii atent la modul în care îşi vinde serviciile. Caută să vezi dacă sunt doar laude sau acele informaţii au un fundament solid.
6. Aproape fiecare coach are un portofoliu care este fie afişat pe site, fie în propriul său dosar de prezentare. Cere datele de contact a câtorva dintre cei care îl recomandă şi discută cu ei despre impresia pe care le-a creat-o acest coach.
7. Încrede-te şi în instinctul propriu! Pentru că în general acesta te va ghida spre acel coach care rezonează cel mai bine cu nevoile şi personalitatea ta.
Mihai MOISOIU
- trainer.
- psiholog – psihologia muncii organizaţională.