Cercetătorii germani au avansat o nouă explicaţie posibilă pentru moartea faraonului Tutankhamon, care ar fi putut fi cauzată de o maladie sangvină congenitală, informează AFP.
Cercetătorii de la Institutul Bernhardt-Nocht (BNI) pentru maladii tropicale din Hamburg au respins teoria prezentată în luna februarie de un grup de egiptologi, coordonat de Zahi Hawass, directorul Consiliului pentru antichităţi egiptene, potrivit căreia Tutankhamon ar fi murit din cauza malariei şi a unei maladii osoase.
"Această explicaţie ne pare mai degrabă puţin probabilă", au declarat profesorii Christian Timmann şi Christian Meyer, în comunicatul emis de BNI, precizând că malaria era în acea perioadă o maladie mortală, în special pentru copii, în timp ce Tutankhamon era deja un tânăr adult în momentul morţii sale - în jurul anului 1321 înaintea erei noastre.
Cercetătorii germani sprijină teoria maladiei drepanocitoză (anemie falciformă), frecventă în regiunile afectate de malarie, în special în Africa.
Această maladie rezultă dintr-o malformaţie a globulelor roşii, cauzată de mutaţia unei gene din structura hemoglobinei - substanţa care transportă oxigenul în sânge.
Persoanele care au moştenit această mutaţie de la ambii părinţi pot face crize extrem de dureroase, iar repetarea acestora poate antrena leziuni severe ale rinichilor, plămânilor, oaselor şi ale sistemului nervos central.
Studiul medicilor germani a fost publicat în Journal of the American Medical Association (JAMA), la fel ca şi cel al cercetătorilor egiptologi, şi se bazează pe aceleaşi teste genetice care au relevat o serie de malformaţii în familia faraonului Tutankhamon, precum maladia Kohler, care distruge celulele osoase.
Testele ADN au evidenţiat prezenţa a trei gene asociate cu existenţa în organism a parazitului Plasmodium falciparum, considerat vinovat de declanşarea malariei, la patru dintre mumiile studiate, inclusiv la cea a lui Tutankhamon.