Un dagherotip - strămoşul aparatului de fotografiat - purtând semnătura inventatorului său, Jacques Daguerre, scos la licitaţie sâmbătă, la Viena, a fost adjudecat pentru suma de 732.000 de euro, un nou record mondial pentru vânzarea unei astfel de camere foto, potrivit AFP.
Dagherotipul, o invenţie din care mai există doar circa 10 exemplare în lume, toate expuse în muzee celebre, a fost prezentat la Galeria Westlicht, cea care a vândut în 2007 o cameră fotografică de acelaşi tip, dar care nu avea semnătura lui Jacques Daguerre (1787 - 1851), pentru suma de 576.000 de euro, stabilind atunci un record în domeniu.
Peter Coeln, directorul galeriei, a declarat că aparatul i-a fost trimis de o familie de opticieni din nordul Germaniei, care doreşte să îşi păstreze anonimatul. "Actualul proprietar l-a primit în anii '70 drept cadou din partea tatălui său, după ce îşi obţinuse diploma de optician", a precizat Peter Coeln.
Carcasa, fabricată din lemn de pin, într-o stare de conservare bună, ca şi obiectivul original, fabricat în atelierul parizian al opticienilor Vincent şi Charles Chevalier, prezintă semnătura lui Daguerre, dar şi sigiliul de ceară al atelierului francez în care a fost fabricat aparatul, cel al lui Alphonse Giroux, cumnatul inventatorului. "Deoarece nu are număr de serie, spre deosebire de alte aparate repertorizate, ci doar literele «uv», aparatul a fost fabricat, probabil, pentru un membru din înalta societate a secolului al XIX-lea", a spus acesta.
Dagherotipurile Giroux prezintă toate câte o etichetă, într-un chenar aurit, pe care scrie: "Nici un aparat nu este garantat dacă nu poartă semnătura lui Jacques Daguerre şi sigiliul lui Alphonse Giroux".
Dagherotipul vândut la licitaţie sâmbătă, la Viena, este însoţit de instrucţiuni de folosire, redactate în limba germană, în 1839, de editura Georg Gropius din Berlin.