Un mormânt aparţinând unui înalt demnitar din timpul erei faraonice, vechi de peste 3.000 de ani, a fost descoperit în apropiere de Cairo, a anunţat, duminică, Departamentul pentru antichităţi egiptene, citat de AFP.
Mormântul lui Betah Mes, care a fost lider militar, scrib regal, responsabil al vistieriei şi administrator al grânarelor regale, datează din timpul celei de-a 19-a dinastii (1320 - 1200 înaintea erei noastre), perioadă cunoscută mai ales prin domnia lui Ramses al II-lea, potrivit unui comunicat.
Mormântul, cu o lungime de 70 de metri, divizat prin culoare şi săli de rugăciuni, a fost descoperit în situl Saqqara, la sud de Cairo.
Arheologii egipteni au descoperit basoreliefuri reprezentând ofrande aduse divinităţilor, mai ales zeului Amon, soţiei acestuia, Mut, şi fiului lor, Khonsu.
Mormântul conţine şi basoreliefuri reprezentându-l pe Mes şi familia acestuia vânând şi pescuind pe Nil, dar şi statuete despre care vechii egipteni credeau că sunt folositoare în lumea de dincolo.
Mormântul a fost distrus parţial când stâlpii lui au fost dislocaţi pentru a se construi biserici în epoca creştină (între dominaţia romană şi islamizarea Egiptului), apoi jefuit, în secolul al XIX-lea, în perioada regelui Mohamed Ali Pacha, a declarat purtătorul de cuvânt a echipei de arheologi, Heba Moustapha.
Cercetările continuă în camera principală, unde arheologii speră să găsească mumia lui Mes şi poate pe cea a soţiei acestuia.