Creierele persoanelor cu concepţii rasiste nu manifestă aproape nicio reacţie la suferinţa fizică a reprezentanţilor altor rase, o consecinţă a prejudecăţilor de acest tip, potrivit unui studiu publicat în revista Current Biology, informează AFP.
"Creierul persoanelor rasiste identifică mai greu în mod spontan suferinţa fizică a indivizilor din alte rase. Am obţinut dovada acestui lucru arătând subiecţilor imagini cu ace înfipte în mâini de diferite culori", spun autorii acestui studiu, specialişti de la universităţi din Bologna şi Roma (Italia) şi de la CNRS din Lyon (Franţa).
"Indivizii cu prejudecăţi rasiale importante au tendinţa de a nu reacţiona aproape deloc la durerea fizică a membrilor altor rase, în timp ce persoanele cu un nivel slab de prejudecăţi rasiale tind să reacţioneze la durerea acestora la fel ca la durerea fizică resimţită de membrii propriului grup etnic", a explicat Alessio Avenanti, psiholog la Universitatea din Bologna, coordonator al acestui studiu.
La studiu au participat 40 de studenţi, jumătate italieni albi, jumătate de culoare, străini. Ei au fost supuşi unei stimulări magnetice transcraniene, care înregistrează activitatea circuitelor neuronale asociate mişcărilor corpului, senzaţiilor tactile sau dureroase.
Specialiştii au stabilit iniţial nivelul de "rasism latent" al subiecţilor, cu ajutorul unui interviu.
"Când o persoană albă (din grupul "rasiştilor", n.r.) vede un ac înfipt în mâna unei alte persoane albe, creierul ei activează circuitele cerebrale asociate percepţiei acestei dureri fizice ca şi cum ar fi resimţită în propria mână", spun cercetătorii. Ei au subliniat că lucrul acesta este valabil şi pentru persoanele de culoare din grupul "rasiştilor". Totuşi, un ac înfipt în mâna unui membru al unui alt grup etnic nu stârneşte practic aproape nicio reacţie în grupul rasiştilor, indiferent de culoarea pielii acestora.
Specialiştii au mers mai departe: ei au înfipt un ac într-o mână violet, iar această imagine a stârnit reacţii de simpatie în rândul albilor, care, însă, nu au reacţionat la durerea produsă de acele înfipte într-o mână neagră, acelaşi lucru fiind valabil şi pentru persoanele de culoare "rasiste" participante la studiu.
"Nu este atât diferenţa de aspect cea care determină diferenţa de reacţie, ci semnificaţia culturală asociată acesteia. Cu alte cuvinte, este vorba de stereotipuri şi de prejudecăţi rasiale asociate culorii pielii, care influenţează, până la atenuare, «participarea» la durerea fizică a celorlalţi", au spus cercetătorii.