Jupiter, cea mai mare planetă din sistemul nostru solar, şi-a pierdut una dintre celebrele sale benzi roşii, iar cercetătorii nu au aflat deocamdată care este fenomenul ce a provocat această dispariţie, informează dailymail.co.uk.
Atmosfera planetei Jupiter este de obicei dominată de două dungi întunecate, una în emisfera nordică, cealaltă în emisfera sudică.
Totuşi, cele mai recente imagini obţinute de astronomii amatori indică faptul că banda mai joasă - cunoscută şi sub denumirea de centura ecuatorială sudică - a dispărut, planeta părând neobişnuit de golaşă în partea de sud.
Banda există încă la sfârşitul anului trecut, când Jupiter a ajuns în spatele Soarelui, în zona de unde nu mai poate fi observată de pe Pământ. Trei luni mai târziu, când a putut fi din nou observată, centura planetei dispăruse.
Jurnalistul şi astronomul amator Bob King, cunoscut şi ca Astro_Bob, a fost unul dintre primii care au remarcat acest fenomen ciudat. "Să o vezi pe Jupiter cu o singură centură este ca şi cum ai vedea-o pe Saturn fără inele, nu arată cum trebuie", a spus acesta.
Totuşi, nu este pentru prima dată când acest fenomen neobişnuit este remarcat. Jupiter îşi pierde sau recapătă una dintre centuri o dată la 10 - 15 ani, însă motivul pentru care acest lucru se întâmplă rămâne în continuare un mister.
Unii specialişti spun că dispariţia acestei centuri ar putea avea legătură cu nişte furtuni care au precedat fenomenul.
Jupiter este a cincea planetă de la Soare şi este cea mai mare dintre toate planetele sistemului nostru solar. Are diametrul de 11 ori mai mare decât cel al Pământului, o masă de 318 ori mai mare şi un volum de 1.300 ori mai mare.
Jupiter se va afla la cea mai mică distanţă de Pământ pe 24 septembrie, amatorii având atunci cea mai bună ocazie de a o vedea fără centura sa sudică.