Google intenţionează să lanseze o librărie online anul acesta, numită Google Editions, care nu va fi dedicată unui anumit dispozitiv specific, aşa cum este cazul Amazon, care comercializează volume digitale dedicate doar e-reader-ului Kindle, informează BBC News Online.
"Este o abordare diferită comparativ cu ceea ce se aşteaptă cititorii, iar viziunea noastră este să punem cărţile la dispoziţia utilizatorilor, indiferent de dispozitivele pe care le deţin aceştia", a declarat Gabriel Sticker, purtător de cuvânt al Google.
Până în prezent, Google a scanat peste 12 milioane de cărţi, oferindu-le utilizatorilor săi o selecţie mult mai mare decât rivalii săi de pe piaţă - Apple şi Amazon.
Analiştii de la compania de cercetare Yankee Group estimează că piaţa dispozitivelor pentru volume digitale va genera venituri de 1,3 miliarde de dolari în 2010 şi de până la 2,5 miliarde până în 2013.
"Putem să ne imaginăm un scenariu în care Apple, Amazon şi Google îşi vor împărţi piaţa. Aşadar, ne aşteptăm ca Amazon să înregistreze o scădere a cotei de piaţă de la 90% la 35% în următorii cinci ani", a declarat Spencer Wang, reprezentant al Credit Suisse.
"Nici o companie sau industrie nu poate considera intrare lui Google pe această piaţă ca fiind trivială. De fiecare dată când Google intră într-o afacere pe segmentul tău de piaţă, ar fi bine să fii pregătit, deoarece lupta va fi dură", a mai spus Wang.
Reprezentanţii Google nu au dezvăluit care vor fi tarifele pentru volumele incluse în Google Editions.
Într-un interviu acordat revistei New Yorker, reprezentanţii companiei au declarat că volumele vor fi achiziţionate direct de la Google sau de retaileri, care vor păstra majoritatea câştigurilor.
Pe de altă parte, oficialii Google au specificat că actualele procese legale ale companiei cu diverse edituri din înreaga lume pe tema încălcării drepturilor de autor nu vor afecta proiectul Google Edition.
"Google Editions este un plan care va fi realizat indiferent care vor fi înţelegerile la care se va ajunge în disputele legale", a mai spus Stricker.
Criticii Google au declarat, cu mai multe ocazii, că acordul dintre compania de internet şi autorii şi editorii americani le va acorda monopolul pe piaţa de cărţi digitale.
Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemulţumiri şi în alte ţări, precum Statele Unite ale Americii, China şi Germania.
În SUA, Google, Sindicatul scriitorilor şi Asociaţia editorilor americani au semnat un acord în octombrie 2008, în urma unei acţiuni în instanţă înaintate, în 2005, de către autori şi editori, împotriva companiei de internet, pe tema încălcării drepturilor de autor în cazul digitalizării cărţilor. Acordul prevede, printre altele, ca Google să aloce o sumă de 125 de milioane de dolari pentru recompensarea autorilor ale căror volume au fost digitalizate fără autorizaţia lor.