Un grup de exploratori chinezi şi turci a anunţat, ieri, că este posibil să fi descoperit arca lui Noe, pe muntele Ararat, la o înălţime de circa 4.000 de metri, în Turcia, informează AFP.
Exploratorii spun că au descoperit bucăţi de lemn care au făcut parte din structura arcei, iar în urma datării cu carbon 14 s-a stabilit că acestea au o vechime de circa 4.800 de ani, epoca în care se presupune că a fost construită aceasta.
"Nu suntem siguri 100% că este vorba despre arcă, însă suntem (siguri, n.r.) 99,9%", a declarat Yeung Wing-cheung, regizor de filme documentare chinez originar din Hong Kong şi membru al echipei de exploratori numită Noah's Ark Ministries International.
Structura arcei implică mai multe compartimente, unele separate prin grinzi din lemn, care găzduiau animale, a adăugat acesta.
Echipa a exclus ideea potrivit căreia zona în care s-a făcut descoperirea ar fi fost locuită, pentru că nu s-au descoperit în regiune dovezi ale prezenţei umane, la o înălţime de peste 3.500 de metri.
Responsabilii turci locali vor cere guvernului să solicite UNESCO să acorde regiunii statut de patrimoniu mondial pentru ca situl să fie protejat pe parcursul săpăturilor arheologice, a declarat Yeung.
Potrivit bibliei, Dumnezeu ar fi declanşat potopul pentru a elimina nedreptatea de pe Pământ şi i-a cerut lui Noe să construiască o arcă şi să aducă pe ea câte un exemplar din fiecare specie.
Tot potrivit bibliei, după potop, arca a rămas pe vârful unui munte despre care cercetătorii cred că este muntele Ararat.