Un prototip de coronograf, un dispozitiv care monitorizează coroana solară, alcătuit din doi sateliţi care zboară în formaţie, a fost construit de o echipă de cercetători europeni, informează AFP.
Programul de cercetare Startiger (Space Technology Advancements by Resourceful, Targeted and Innovative Groups of Experts and Researchers) a fost validat săptămâna trecută, la Marsilia, de către reprezentanţii Agenţiei spaţiale europene (ESA).
La acest proiect, cercetătorii ESA au colaborat cu Centrul Spaţial din Liege (Belgia), cu Observatorul din Torino (Italia) şi cu Universitatea din Atena (Grecia).
Dispozitivul foloseşte "zborul în formaţie" al doi sateliţi care rămân mereu aliniaţi către Soare, pentru a produce o eclipsă totală de Soare, prezentând în acest fel coroana solară, care, în alte condiţii, ar rămâne invizibilă.
Pentru ca cei doi sateliţi să rămână întotdeauna bine poziţionaţi, cercetătorii europeni au inventat un dispozitiv ce foloseşte câteva surse luminoase şi umbra proiectată de unul dintre sateliţi.
Acest dispozitiv măsoară distanţa dintre cei doi sateliţi, care plutesc în spaţiu la o distanţă de 150 de metri unul de celălalt, cu o precizie de 20 de microni.
Coronograful uriaş, care va fi lansat în 2014, va studia coroana solară de la o distanţă cât mai apropiată de Soare.
Informaţiile transmise pe Terra îi vor ajuta pe cercetători să prevadă viitoarele erupţii magnetice ale Soarelui, care perturbă câmpul magnetic terestru şi afectează telecomunicaţiile.