Clienţii cabinelor de bronzat au tendinţa de a deveni anxioşi şi de a prezenta simptome de toleranţă faţă de razele ultraviolete, asemănătoare celor observate în cazul persoanelor dependente de alte produse, precum drogurile şi alcoolul, se afirmă într-un studiu american recent, citat de AFP.
Studiul, realizat pe un eşantion de 421 de studenţi şi coordonat de cercetătorii de la Universitatea Albany, din statul american New York, a relevat faptul că peste jumătate dintre voluntari (229) foloseau cabinele de bronzat, în medie, de 23 de ori pe an.
Dintre aceşti studenţi, 70% prezentau semne de dependenţă de bronzarea artificială, potrivit rezultatelor unor chestionare inspirate de cele care măsoară dependenţa de diverse substanţe.
"În ciuda eforturilor noastre de informare a publicului despre pericolele pentru sănătate asociate cu razele ultraviolete, artificiale sau naturale, se remarcă o creştere a numărului de tineri adulţi care au recurs la bronzarea artificială", au declarat autorii acestui studiu, publicat în revista Archives of Dermatology.
"În afara dorinţei lor de a-şi îmbunătăţi aspectul tenului, ei vor să se bronzeze pentru a se destinde, pentru a-şi ridica moralul sau pentru a-şi face prieteni", sunt concluziile acestui studiu.
Autorii studiului intenţionează să propună ca fiecare persoană care foloseşte cabinele de bronzat să completeze un chestionar ce conţine întrebări referitoare la depresie şi anxietate, iar rezultatele acestor chestionare să fie expediate medicilor psihiatri.