Fiecare familie tinde să creeze o atmosferă unică ce izvorăşte din concepţiile, relaţiile şi valorile familiei. Ea este influenţată de evenimentele ce intervin şi de poziţia familiei în societate. Unele familii trăiesc în armonie, altele într-un conflict aproape permanent.
Unele familii au o atmosfera democratică, altele permisivă, iar altele autocratică.
Stilurile parentale influenţează atât atmosfera din familie cât şi dezvoltarea armonioasă la nivel psiho-afectiv a copiilor.
Stilul autocratic se caracterizează prin control absolut, putere, dominare. Părinţii fac toate regulile, copiilor li se spune ce, unde, când şi cum să facă ceva, nu există libertatea de a alege şi nu se pune accent pe părerea celorlalţi. Regulile sunt rigide şi copiii beneficiază doar de drepturile permise de adult.
Stilul permisiv - copiii fac ce doresc, libertatea este nelimitată, nu există aproape nici o regulă şi nici un fel de rutină. Copiii au toate drepturile, cu o centrare pe respectul faţă de copil şi nu faţă de adult.
În cadrul stilului democratic, libertatea există, dar cu limite. Există reguli, ordine şi rutină, Deciziile sunt luate împreună. Copiilor li se acordă încredere şi demnitate şi sunt educaţi în sensul acordării respectului reciproc.
Este indicat să aflaţi ce strategie folosiţi în prezent ca părinţi în familia dumneavoastră şi să reflectaţi asupra problemelor ce le aveţi cu copiii în momentul de faţă, cât şi a metodelor pe care le consideraţi adecvate în rezolvarea situaţiilor conflictuale.
Mihai MOISOIU
Psiholog
Telefon: 0753937223
www.nearyou.eu
( 1 apr 2010, 13:51:31