Dintre toate cărțile și conceptele de management pe care am ajuns să le citesc sau răsfoiesc, o idee mi-a rămas adânc întipărită în minte și s-a întors iarăși și iarăși în viața mea, în diferite contexte.
Ideea am găsit-o în prima dintre cărțile lui Stephen R. Covey, „Eficiența în 7 trepte”. El însuși a găsit ideea enunțată într-o carte pe care o răsfoia într-o bibliotecă.
Ideea sună simplu. Între stimul și răspuns există un spațiu, iar în acel spațiu putem găsi libertatea noastră de a alege. Sigur, oamenii au influențe profunde, de la cele genetice, până la cele psihologice și sociale. Dar, dincolo de acestea, un om poate alege răspunsul pe care îl dă la un stimul, un popor poate alege răspunsul pe care îl dă unei situații istorice în care se află.
Completarea naturală a acestei idei a venit în cartea lui Covey numită „A opta treaptă”. El identifică acolo șase moduri de a răspunde unor stimuli dintr-o organizație.
Să spunem că o persoană lucrează într-un loc unde nu este respectat, în care oamenii sunt duplicitari sau corupți, în care colegii se vorbesc pe la spate. În locul acela nepotismul este la el acasă. În plus munca nu este apreciată și banii sunt puțini. Sunt sigur că descrierea mea nu bate foarte departe de multe din instituțiile publice sau private din România.
Ca angajat al acestei instituții, spune Covey, ai șase opțiuni de a răspunde mediului în care lucrezi: răzvrătire sau demisie, obediență malițioasă, conformare liber consimțită, cooperare activă, devotament integral, implicare creativă și profundă.
Mă veți întreba, cu siguranță, cum ar putea și de ce ar alege un om care lucrează în condițiile de mai sus să răspundă cu implicare creativă și profundă. Răspunsul este unul simplu. Fiindcă acesta este singurul mod în care reacționează un om puternic, independent și profesionist, care știe că poate să-și aleagă răspunsul la orice stimul. Obediența malițioasă, spre exemplu, nu arată decât o dependență de slăbiciunile altor oameni.
Cine are timp să-și ducă viața în dependență față de niște persoane vulnerabile și imature? Șeful ne face să ne simțim rău, sau noi avem puterea să alegem cum ne simțim, indiferent de ce se întâmplă în jurul nostru?
Oricând în istorie, schimbările în viețile oamenilor și ale organizațiilor au venit prin refuzul de a accepta un stimul sau un context și alegerea unui răspuns creativ, care a dus pe un alt drum, mai bun.
Ovidiu COCIERU,
Bursier Fulbright