sâmbătă, 6 mar 2010 - Anul XV, nr. 54 (4345)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Un asteroid uriaş a provocat dispariţia dinozaurilor

Prăbuşirea unui asteroid uriaş pe Pământ este singura explicaţie plauzibilă pentru dispariţia dinozaurilor, a declarat, joi, o echipă de oameni de ştiinţă, care speră să pună astfel punct unei dispute care divide comunitatea ştiinţifică de mai multe decenii, informează Reuters.

Un comitet internaţional alcătuit din 41 de oameni de ştiinţă au analizat o serie de studii efectuate în ultimii 20 de ani, încercând să confirme cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar (KT), care ar fi creat un "mediu diabolic", în urmă cu 65 de milioane de ani, ce a cauzat dispariţia a peste jumătate din totalul speciilor de pe planetă.

Opiniile oamenilor de ştiinţă erau divergente în privinţa cauzelor care au provocat această dispariţie în masă, pendulând între impactul provocat de un meteorit şi o activitate vulcanică intensă de pe platoul Deccan din India, unde a avut loc o serie de erupţii vulcanice care au durat 1,5 milioane de ani.

Noul studiu, coordonat de oameni de ştiinţă din Europa, Statele Unite ale Americii, Mexic, Canada şi Japonia, publicat în revista Science, a ajuns la concluzia că un asteroid cu diametrul de 15 kilometri, care a lovit Pământul în Peninsula Yucatan din Mexic, în apropiere de Chicxulub, este cauza dispariţiei dinozaurilor.

"Acum suntem siguri că un asteroid a fost cauza extincţiei din Cretacic-Terţiar. Impactul a produs incendii pe scară mare, seism de peste 10 grade pe scara Richter şi alunecări ale plăcilor continentale, care au dat naştere unor tsunami", a explicat Joanna Morgan de la Imperial College London, coautoare a studiului.

Experţii consideră că acest asteroid a lovit Pământul cu o forţă de peste un miliard de ori mai mare decât a bombei de la Hiroshima.

Joanna Morgan consideră că "ultimul cui în coşciugul dinozaurilor" a fost bătut atunci când materialul rezultat în urma impactului a fost proiectat în atmosferă, aruncând planeta în întuneric, producând o iarnă globală şi "ucigând multe specii care nu au putut să se adapteze acestui mediu diabolic".

Oamenii de ştiinţă care au realizat acest studiu au analizat cercetările realizate de paleontologi, geochimişti, experţi în analiza modelelor de climă, geofizicieni şi sedimentologi care au colectat probe despre extincţia din Cretacic-Terţiar de-a lungul ultimilor 20 de ani.

Datele geologice au relevat faptul că evenimentul care a cauzat dispariţia rapidă a dinozaurilor a distrus ecosistemele marine şi terestre, iar impactul cu acel meteorit "este singura explicaţie posibilă pentru acele evenimente".

Peter Schulte de la Universitatea Erlangen din Germania, unul dintre autorii acestui studiu, a declarat că toate datele paleontologice demonstrează fără dubiu producerea unui extincţii în masă, în urmă cu 65 de milioane de ani, acest moment fiind denumit de oamenii de ştiinţă "Limita K-Pg".

În ciuda unui fenomen activ de vulcanism în India, ecosistemele marine şi terestre au prezentat schimbări minore în cei 500.000 de ani înainte de graniţa K-Pg, sugerând faptul că extincţia nu avut loc mai devreme de acest prag şi că nu a fost cauzată de erupţiile vulcanice.

Şi teoria erupţiilor vulcanice de pe platoul Deccan este pusă sub semnul întrebării de către modelele chimice atmosferice, au explicat oamenii de ştiinţă, care au demonstrat faptul că impactul unui meteorit ar fi eliberat în atmosfera terestră o cantitate mult mai mare de sulf, praf şi funingine, într-un timp mult mai scurt, comparativ cu cele eliberate în urma unor erupţii vulcanice, înconjurând astfel planeta în întuneric şi frig.

Gareth Collins de la Imperial College London, un alt coautor al studiului, a declarat că acest impact a creat "o zi diabolică". Această zi a reprezentat sfârşitul "domniei" dinozaurilor pe Terra, care a durat 160 de milioane de ani, însă s-a dovedit a fi un moment excelent pentru mamifere, care au devenit ulterior speciile dominante de pe Terra.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Un asteroid uriaş a provocat dispariţia dinozaurilor.
 Vizualizări articol: 467 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Un asteroid uriaş a provocat dispariţia dinozaurilor5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei