Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier", de Florin Şerban, a primit "Jury Grand Prix - Silver Bear/ Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint", după ce a obţinut şi distincţia "Alfred Bauer", oferită pentru noi perspective în arta cinematografică, la gala Festivalului de Film de la Berlin.
Ceremonia de decernare a premiilor a început la ora 20.00 (ora României) şi s-a desfăşurat, la Berlin.
Alături de Florin Şerban, pe scenă au urcat, pentru a ridica "Jury Grand Prix - Silver Bear/ Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint", actorii Ada Condeescu şi George Piştereanu. Premiul le-a fost înmânat de actriţa Renée Zellweger.
"Îi mulţumesc lui Florin (Şerban, n.r.) pentru acest premiu. El a văzut acel ceva în mine când alţii n-au văzut", a spus, pe scenă, Ada Condeescu.
George Piştereanu a mulţumit colegilor de platou şi actorilor neprofesionişti din penitenciar, care au jucat în film. "Mulţumesc colegilor de platou şi celor din penitenciar, celor care au ieşit din penitenciar. Filmul acesta este şi al lor, al tuturor", a spus Piştereanu pe scenă.
Pelicula "Eu când vreau să fluier, fluier" a primit la Berlin şi premiul "Alfred Bauer", oferit pentru noi perspective în arta cinematografică.
Lungmetrajul "Eu când vreau să fluier, fluier" este o poveste despre emoţie şi despre lupta cu sinele pentru eliberarea sufletului, traseu spus prin luptă fizică, mimică şi, uneori, cuvinte.
Povestea lui Silviu (George Piştereanu), un tânăr încarcerat de patru ani într-un penitenciar pe malul Dunării, care a avansat în ierarhia de dormitor, devenind Jupân, este prezentată de regizor simplu. Florin Şerban alege să exprime drama tânărului - care, cu două săptămâni înainte de eliberare, află că mama lui s-a întors acasă după mult timp petrecut în Italia şi vrea să îl ia pe fratele lui mai mic acolo - în special prin prisma mimicii şi a gesturilor tânărului, cu prea puţin dialog şi, uneori, neesenţial pentru personaj.
Într-o cronică publicată de Screen Daily, criticul Dan Făinaru a descris pelicula lui Florin Şerban într-un singur cuvânt: "brută". "«Brut» este cuvântul care poate să descrie acest film de debut şi calitatea sa excepţională. Povestea unui deţinut de 18 ani, Silviu (George Piştereanu), care urmează să fie eliberat curând, dar care pare că vrea să îşi saboteze eliberarea are, bineînţeles câteva neajunsuri, dar este mai autentic decât alte filme asemănătoare, care sunt realizate cu mijloace mai sofisticate, de regizori cu experienţă", scrie Screen Daily, care califică "Eu când vreau să fluier, fluier" ca fiind "un aport meritoriu la noul val al cinematografieie româneşti".
De cealaltă parte, criticul Jay Weissberg, de la Variety, a avut un entuziasm reţinut faţă de pelicula lui Florin Şerban. Acesta a apreciat, însă, jocul neprofesioniştilor din film. "«Eu când vreau să fluier, fluier» este un film închegat, pe care spectatorii de la festivaluri îl apreciază şi care are potenţial de a rula şi în cinematografele din afara circuitului festivalier", scrie Weissberg.