Primăverile timpurii afectează lanţurile trofice, provocând apariţia unor întreruperi ale acesta, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători britanici, publicat în Global Change Biology şi preluat de BBC News Online.
În Marea Britanie, primăvara se instalează cu, în medie, 11 zile mai devreme decât în urmă cu 30 de ani, acest lucru afectând semnificativ lanţul trofic.
Prădătorii par a fi mai lenţi decât organismele care le sunt inferioare în lanţul trofic în ceea ce priveşte adaptarea la schimbarea anotimpurilor, potrivit echipei de cercetători de la Centre for Ecology and Hydrology (CEH), care semnează acest studiu.
Pentru acest studiu au fost analizate peste 25.500 de înregistrări despre 726 de specii marine, terestre şi din apele dulci.
"Dacă evenimentele biologice de la diferite niveluri din lanţul trofic se modifică în ritmuri diferite este posibil să asistăm la o desincronizare", care va provoca tulburări în funcţionarea şi supravieţuirea multor ecosisteme, a explicat autorul principal al studiului, Stephen Thackeray.
Studiul a demonstrat pentru prima dată faptul că există o accelerare în ceea ce priveşte influenţa factorilor meteorologici asupra dezvoltării speciilor la nivel de ecosistem. Cercetătorii cred că este necesar ca acest fenomen să fie pe deplin înţeles, pentru a se putea face proiecţii ale modificărilor viitoare.
Studii anterioare au identificat existenţa unei tendinţe ca primăvara să se instaleze mai devreme, însă s-au concentrat pe specii singulare sau pe grupuri mici, în general plante.
"Am demonstrat că accelerarea există în toate mediile", a declarat Thackeray, adăugând că modificările sunt mai pronunţate în partea inferioară a lanţului trofic. "Acest lucru ar putea avea un impact asupra supravieţuirii prădătorilor", a spus acesta. "Foarte des, prădătorii - din partea superioară a lanţului trofic - îşi programează puii în funcţie de disponibilitatea de hrană", a mai spus acesta.
Thackeray a adăugat că mai sunt necesare studii asupra subiectului, pentru înţelegerea proceselor şi realizarea unor proiecţii ale evenimentelor viitoare.
În medie, la fiecare decadă din timpul studiului, primăvara s-a instalat mai devreme decât perioada anterioară cu 3,9 zile.
Lanţul trofic reprezintă trecerea materiei organice de la un organism la altul prin intermediul nutriţiei.