Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 ian 2010 - Anul XV, nr. 23 (4314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9766 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,7317 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O gaură neagră stelară, descoperită la o distanţă record de Terra

O gaură neagră de 20 de ori mai mare decât Soarele, urmă a morţii unei stele, a fost descoperită la o distanţă record de şase milioane ani-lumină de Terra, cu ajutorul Very Large Telescope (VLT) din Chile, a anunţat, joi, Observatorul european austral (ESO), citat de AFP.
Există două tipuri de găuri negre: găuri negre supermasive, care au o masă de câteva milioane sau chiar câteva miliarde de ori mai mare decât cea a Soarelui, amplasate în centrul celor mai multe dintre galaxiile cunoscute, şi găuri negre stelare, rezultând din stingerea unei stele masive care şi-a epuizat energia, cu o masă de până la 20 de ori mai mare decât cea a Soarelui.
Gaura neagră descoperită la şase milioane de ani-lumină de Terra, în galaxia NCG 300, cu ajutorul VLT din Mont Paranal (Chile), aparţine categoriei de găuri negre stelare.
În galaxia noastră, Calea Lactee, găurile negre de acest tip au de cel mult zece ori masa Soarelui.
Din cele 20 de găuri negre stelare descoperite în univers până în prezent, doar trei au o masă de peste 15 ori mai mare decât cea a Soarelui.
Observaţiile ştiinţifice efectuate anterior cu raze X, cu ajutorul sateliţilor XMM-Newton şi Swift, le-au sugerat cercetătorilor existenţa acestei găuri negre.
Această gaură neagră are un "partener" straniu, o stea ce a fost denumită Wolf-Rayet, uriaşă la rândul ei, cântărind de circa 20 de ori masa Soarelui, care lasă să îi "scape" materie în direcţia găurii negre. Potrivit unor observaţii recente, gaura neagră şi steaua Wolf-Rayet gravitează una în jurul celeilalte, având o perioadă de aproximativ 32 de ore.
Aflându-se într-un stadiu avansat al vieţii, steaua Wolf-Rayet va deveni, la rândul ei, o gaură neagră. "Dacă sistemul va supravieţui acestei a doua explozii, cele două stele negre vor fuziona, emiţând o mare cantitate de energie, sub forma unor unde gravitaţionale", au afirmat astronomii, care speră să detecteze, într-o bună zi, acest tip de unde.
Această fuziune va avea loc doar peste câteva miliarde de ani.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O gaură neagră stelară, descoperită la o distanţă record de Terra.
 Vizualizări articol: 577 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
O gaură neagră stelară, descoperită la o distanţă record de Terra5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei