vineri, 29 ian 2010 - Anul XV, nr. 23 (4314)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iernile grele, semnul unor modificări climatice distrugătoare

Condiţiile meteorologice extreme din această iarnă - căderi masive de zăpadă şi temperaturi neobişnuit de mici - reprezintă un indicator al felului în care încălzirea globală a întrerupt vechile tipare climatice de pe Terra, potrivit unui studiu realizat de National Wildlife Federation din SUA.
Potrivit washingtonpost.com, în ciuda unor date ştiinţifice evidente, cetăţenii americani sunt tot mai sceptici în ceea ce priveşte fenomenul încălzirii globale. Această neîncredere a populaţiei americane apare într-un context politic deosebit de tensionat, preşedintele Barack Obama şi aliaţii săi din Congres dorind să adopte o legislaţie care să conducă la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, dar şi la o revitalizare a rezervelor de energie ale naţiunii americane.
"Este foarte greu pentru mulţi dintre noi să înţelegem cum această tendinţă generală de încălzire ar putea să existe, când avem o iarnă atât de grea", a declarat Amanda Staudt, specialist în probleme de climă la National Wildlife Federation, coordonatorul acestui studiu.
Studiul prezintă felul în care încălzirea globală este asociată cu o creştere consistentă a precipitaţiilor, inclusiv a căderilor masive de zăpadă, precum cele care au blocat complet capitala americană în luna decembrie. Şi în regiunea Marilor Lacuri se înregistrează căderi de zăpadă mai mari ca de obicei, deoarece, în timpul iernilor mai calde, "lacurile nu mai îngheaţă sau îngheaţă mai târziu, iar evaporarea produsă la suprafaţa acestora încarcă atmosfera cu umezeală".
Richard Somerville, principalul coordonator al raportului emis în 2007 de experţii GIEC (Grupul interguvernamental de experţi în evoluţia climei), consideră că oamenii trebuie să înţeleagă cât mai repede necesitatea reducerii emisiilor de dioxid de carbon, deoarece acest gaz rămâne în atmosferă timp de multe secole.
Deşi raportul National Oceanic and Atmospheric Administration, publicat în urmă cu o săptămână, a relevat faptul că 2009 a fost al doilea cel mai fierbinte an din istoria înregistrărilor meteorologice, două noi sondaje de opinie efectuate în această săptămână au confirmat tendinţa reliefată în premieră toamna trecută: cu cât administraţia de la Washington se concentrează asupra problemelor generate de încălzirea globală, cu atât populaţia americană crede tot mai puţin în acest fenomen.
Miercuri, Universitatea Yale şi Universitatea George Mason au dat publicităţii un sondaj potrivit căruia 57% dintre respondenţi au declarat că încălzirea globală "se întâmplă acum". Acest scor este mai mic cu 14 procente faţă de cel înregistrat în octombrie 2008 (71%). Pe de altă parte, 50% dintre participanţii la sondaj au declarat că sunt "oarecum" sau "foarte" îngrijoraţi din cauza încălzirii globale, în scădere cu 13% faţă de scorul înregistrat în octombrie 2008.
Edward Maibach, profesor la Universitatea George Mason, a declarat că două evenimente importante ar putea juca un rol în această schimbare de percepţie a populaţiei americane: actuala criză mondială şi legislaţia Congresului american pentru limitarea emisiilor de gaze cu efect de seră, care a determinat diverse grupuri industriale şi diverşi politicieni să anunţe că noile legi vor afecta şi mai mult economia americană, deja slăbită de actuala recesiune.
Un sondaj publicat, luni, de Pew Research Center for the People and the Press, a ajuns la o concluzie asemănătoare: respondenţii, rugaţi să ordoneze 21 de probleme în funcţie de prioritatea fiecăruia, au pus încălzirea globală pe ultima poziţie.
În opinia experţilor americani, acest rezultat nu reprezintă o surpriză, deoarece el a mai fost înregistrat şi în alţi ani. Însă, de această dată, doar 28% dintre respondenţi au marcat încălzirea globală drept o prioritate, în scădere faţă de scorul de 35%, înregistrat în 2008.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iernile grele, semnul unor modificări climatice distrugătoare .
 Vizualizări articol: 827 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Iernile grele, semnul unor modificări climatice distrugătoare5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei