Femeile au nevoie să doarmă, în medie, cu 20 de minute mai mult decât bărbaţii şi sunt mai mult afectate de insomnii, potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii britanici, informează dailymail.co.uk.
"Una dintre cele mai importante funcţii ale somnului este să permită creierului să se refacă. În timpul somnului profund, cortexul se detaşează de simţuri şi intră în faza de recuperare. Cu cât o persoană îşi foloseşte mai mult creierul în timpul zilei, cu atât are nevoie să doarmă mai mult", a spus Jim Horne, directorul Institutului de Cercetare de la Universitatea Loughborough, autorul studiului.
Potrivit acestuia, din cauza faptului că femeile fac mai multe lucruri deodată, ele îşi folosesc mai mult creierul decât bărbaţii şi, în consecinţă, nevoia lor de somn este mai mare.
"Femeile au nevoie să doarmă, în medie, cu 20 de minute mai mult decât reprezentanţii sexului masculin", a declarat Horne, care a adăugat că creierul bărbaţilor îmbătrâneşte mai repede decât cel al femeilor.
"O femeie de 75 de ani are creierul unui bărbat de 70 de ani", a spus cercetătorul, care consideră că avantajul derivă din faptul că femeile se refac mai rapid în urma somnului.
Cu toate că nevoia lor de somn şi cea de recuperare este mai mare, un alt studiu realizat de psihologii de la Universitatea North Carolina (SUA) a arătat că femeile au şi cele mai mari probleme provocate de privarea de somn. Ele sunt mai sensibile la zgomotele din jur, un reflex matern înnăscut, şi adorm mai greu decât bărbaţii.
Potrivit cercetării, 18% dintre femei susţin că au dormit prost, în medie, de cinci ori într-o săptămână, comparativ cu 8% dintre bărbaţi.
Psihologii susţin, de asemenea, că femeile tind să subevalueze durata somnului. Astfel, în opinia lor, o noapte de insomnie nu trebuie să fie recuperată printr-un anumit număr de ore de somn, fiind mai importantă recuperarea prin etapa somnului profund.