Un serial de televiziune care spune o poveste în care apar femei, apartamente la preţuri prohibitive, evacuări din locuinţe şi responsabili corupţi se bucură de foarte mare popularitate în China, însă gradul mare de realism al acestuia nu este văzut cu ochi buni de autorităţi, comentează AFP.
În 35 de episoade, serialul "Woju", produs de companiile private Shanghai Media Group şi Huayi Brothers, spune povestea a două surori care locuiesc în oraşul fictiv Jiangzhou, copie abia voalată a oraşului Shanghai, unde a fost turnată producţia.
Lansat în iulie, serialul a făcut senzaţie şi a declanşat o serie de polemici din cauza actualităţii subiectelor pe care le evocă, în special dificultăţile implicate de stabilirea într-un mare oraş.
Sora mai mare, venită din provincie, nu vrea decât să poată să îşi cumpere apartamentul viselor ei în metropolă, să plece din locuinţa mică pe care o are împreună cu soţul ei şi să îşi ia înapoi fiica, pe care a lăsat-o în grija părinţilor din lipsă de spaţiu.
Pentru a o ajuta pe sora ei să îşi îndeplinească visele, sora cea mică nu ezită să devină amanta unui oficial corupt. "Mi-am plătit obligaţiile sentimentale cu corpul! De acum, voi fi o amantă profesionistă", a fost una dintre replicile ei, care a revenit extrem de cunoscută şi care circulă online.
"Toată lumea se poate regăsi în acest serial", a declarat o femeie de 33 de ani care munceşte în Shanghai.
Succesul seriei TV nelinişteşte însă autorităţile de la Beijing.
Li Jingsheng, directorul biroului pentru serii TV din cadrul Administraţiei pentru radio, film şi televiziune, a denunţat "influenţa socială negativă şi vulgaritatea unei serii care pune în valoare pornografie, responsabili corupţi şi sex".
Deşi seria a fost scoasă din programul unei televiziuni din capitala chineză, ea este disponibilă însă în restul ţării, precum şi pe site-urile de partajare de conţinut video.
Controversele privind serialul reprezintă doar cel mai recent exemplu al tensiunii în creştere dintre cenzorii de la Beijing şi media private, din ce în ce mai curajoase şi aflate în căutare de programe capabile să atragă audienţă, în condiţiile unei pieţe dominată de concurenţă.
"Pentru moment, nu am primit nici un fel de indicaţii din partea Administraţiei", a spus un responsabil al Shanghai Media Group.
În ceea ce-l priveşte, un fost responsabil al unei reviste oficiale devenită vocea critică a cenzurii chineze consideră că serialul reprezintă "vârful icebergului materialismului deşănţat din China modernă". El consideră însă că autorităţile ar face o greşeală cenzurând seria, o astfel de acţiune urmând să îi facă pe oameni şi mai interesaţi de ea.