Dan Buettner este un explorator și scriitor american care lucrează pentru National Geographic. În una din expedițiile sale, în 2007, Buettner a descoperit în Costa Rica cea mai longevivă populație din emisfera vestică. Această descoperire i-a dat naștere unei pasiuni de a căuta zonele de pe glob unde oamenii trăiesc peste o sută de ani și de a găsi motivele acestei longevități.
Ce au în comun adventiștii de ziua a șaptea din California și comunitățile din Sardinia și Okinawa? Faptul că oamenii din aceste zone ajung să trăiască vieți lungi și fericite. Pasiunea exploratorului s-a transformat într-o carte numită ”Blue zones”.
Mai mult decât atât, căutările lui Buettner s-au transformat într-un set de recomandări pentru o viață sănătoasă, recomandări care de multe ori nu se potrivesc cu sfaturile date de unii specialiști.
Voi reda mai jos câteva din sfaturile lui.
Mișcă-te natural! Mișcarea naturală este unul dintre lucrurile pe care toate populațiile găsite de Buettner le au în comun. Oamenii longevivi nu fac fitness, însă se mișcă mult, merg pe jos, chiar și la vârste de peste o sută de ani.
Redu caloriile cu 20%! Bătrânii din Okinawa spun că ar trebui să te oprești din mâncat când 80% din stomac este plin. Tot ei iau masa așezați în liniște, în jurul unei mese, nu în grabă, în mașină sau în fața televizorului.
Toate comunitățile aveau o alimentație bazată în primul rând pe plante. Oamenii din acele comunități, indiferent de vârstă, aveau scopuri, motive care îi făceau să se trezească activi dimineață. Comunitățile spirituale și familia joacă un rol foarte important în zonele cu oameni longevivi. Aceste legături emoționale îi fac pe oameni să trăiască mai mult și mai fericit.
Unul din lucrurile la care mă gândeam când am citit despre activitatea lui Dan Buettner a fost că în multe zone din România sfaturile pe care el le dă sunt respectate. Bătrânii, bunicii și părinții noștri au ajuns prin legătura cu pământul pe care îl munceau la o înțelepciune naturală, pe care unele civilizații ajung să o descopere abia acum prin știință.
Pe 30 noiembrie 2009, în New York Times apărea un articol intitulat „O cultură europeană pierdută, scoasă din obscuritate”. Articolul descria o expoziție care avea loc atunci la New York University, care prezenta peste 250 de obiecte ale unei culturi foarte vechi, mai veche decât cea a Romei antice sau a civilizațiilor din Mesopotamia.
Acea civilizație a trăit acum șapte mii de ani pe teritoriul pe care acum se află România și Bulgaria.
Ovidiu COCIERU,
Bursier Fulbright