Progresele ştiinţei şi modificările climei la scară planetară vor influenţa dramatic carierele oamenilor în viitor, specialiştii considerând că, peste 20 de ani, vor exista mai puţini măcelari, însă mai mulţi piloţi spaţiali, potrivit unui studiu al guvernului britanic, informează guardian.co.uk.
"Uitaţi de măcelari, brutari şi fabricanţi de candelabre! Peste 20 de ani, cele mai populare profesii vor fi cele de administratori de ferme verticale, pilot spaţial şi producător de părţi ale corpului uman", se indică în acest raport intitulat "Shape of Jobs to Come".
Potrivit acestui raport, progresele ştiinţifice şi tehnologice, împreună cu modificările climei planetare vor face ca profesiile viitorului să devină de nerecunoscut, comparativ cu nomenclatorul actual al meseriilor.
Compania de cercetări de piaţă Fast Future a fost angajată de Departamentul pentru afaceri, inovaţii şi aptitudini din Marea Britanie să alcătuiască o listă a meseriilor, în cadrul unei campanii ştiinţifice lansate anul trecut de guvernul britanic, pentru a încuraja o mai bună înţelegere a ştiinţelor viitorului.
Compania Fast Future le-a cerut unor "savanţi ai viitorului" să analizeze cu atenţie tendinţele înregistrate de ştiinţele şi tehnologiile actuale înainte de a sugera o anumită profesie. Rezultatul a fost o listă ce include 110 meserii, din care studiul le-a analizat pe cele mai importante 20.
Medicina şi agricultura tradiţională se vor baza în viitor tot mai mult pe folosirea computerelor şi a roboţilor, iar carierele în domeniul social vor căpăta o amploare tot mai mare, pe fondul unei creşteri în popularitate a site-urilor şi reţelelor sociale.
Una dintre cele mai interesante evoluţii este aşteptată în medicină, domeniu în care, potrivit acestui studiu, crearea de noi membre sau de noi organe va deveni o realitate banală, iar producătorii de părţi ale corpului uman vor fi la mare căutare. Nano-medicii vor avea şi ei mult succes, progresul tehnologic conducând la conceperea unui nano-vehicul ce va putea naviga în corpul uman şi va putea distruge celulele canceroase.
Rohit Palwar, directorul executiv al companiei Fast Future, prezice că obţinerea unor membre suplimentare va fi o descoperire de nepreţuit pentru armată, însă ea va avea aplicaţii şi în sport. "Când patronii din fotbal vor realiza că au cheltuit 80 de milioane de lire pe un fotbalist şi o pereche de picioare de rezervă costă doar două milioane de lire, atunci ei vor accepta uşor această soluţie. Nivelul medicinei din viitor va fi atât de ridicat, încât medicii vor putea să indice cu mare acurateţe momentul în care unul dintre picioarele fotbaliştilor va ceda sau tipul bolilor de care aceştia vor suferi. Ca o măsură preventivă, în loc de trei luni de convalescenţă după o accidentare, patronii cluburilor de fotbal vor dori o pereche de membre de rezervă, pentru a putea să le înlocuiască atunci când va fi cazul, pentru ca fotbaliştii lor să poată să joace din nou fotbal, peste câteva zile sau săptămâni".
Cercetătorii au avut în vedere şi alţi factori, precum dezvoltarea turismului spaţial, riscul apariţiei unui virus mortal şi accelerarea modificărilor climatice. Aceste trei evenimente ar putea să îi determine pe oamenii viitorului să îşi dorească să devină piloţi spaţiali sau ghizi spaţiali, jandarmi de carantină sau specialişti în inversarea modificărilor climatice. Progresul tehnologic ar putea avea ca efect şi crearea altor joburi în cadrul domeniilor existente: poliţe de asigurare pentru acoperirea cheltuielilor pentru un picior nou, operaţiile estetice ar putea depăşi scopul lor iniţial, de înfrumuseţare a anumitor părţi fizice ale unei persoane, mergând până la înlocuirea unor secţiuni întregi din acestea.
În opinia specialiştilor britanici, conceptul de "o viaţă, o carieră" va dispărea. "Studenţii care termină o facultate în prezent vor avea cel puţin 8-10 locuri de muncă de-a lungul vieţii lor, în cinci domenii diferite de activitate. Tehnologiile avansează atât de mult şi industriile se schimbă atât de repede, încât ceea ce pare o slujbă sigură astăzi poate uşor să dispară mâine", a declarat Rohit Palwar.