Filmul "Avatar", de James Cameron, a fost criticat în termeni duri într-un articol publicat în L'Osservatore Romano, publicaţia oficială a Vaticanului, unde a fost calificat drept "o dulcegărie sentimentală", informează variety.com.
Filmul "Avatar", o peliculă 3D regizată de James Cameron, a avut premiera la Vatican sâmbătă seară, la Auditorium Conciliazione, din apropiere de Catedrala Sf. Petru.
Acelaşi articol califică acţiunea din filmul lui Cameron drept "insipidă".
"Concentrându-se pe recrearea universului fantastic de pe Pandora, filmul spune doar o poveste, fără o explorare în profunzime a subiectului", se afirmă în articolul publicat în L'Osservatore Romano.
Autorii aceluiaşi articol deplâng faptul că, "deşi există tehnologii încântătoare din belşug, filmul prezintă prea puţine emoţii umane autentice".
Vatican Radio, care emite în lumea întreagă, critică filmul "Avatar" pentru faptul că "promovează acele pseudo-doctrine ce au făcut ca ecologia să devină religia noului mileniu".
În ultimii ani, presa din Vatican a comentat tot mai mult cultura pop, adeseori criticând anumite filme, precum "Codul lui Da Vinci", considerat la vremea lansării lui o potenţială ameninţare pentru interesele Bisericii catolice.
Recent, însă, într-un articol publicat în L'Osservatore Romano, editorii de la Vatican au lăudat serialul "Familia Simpson", cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a celebrei producţii animate de televiziune, pentru "stilul realist şi inteligent în care este scris".
Filmul "Avatar" va rula în Italia începând de vineri, în 800 de săli de cinematograf.
Depresia, unul dintre efectele asupra spectatorilor nemulţumiţi de realitate
Pelicula 3D "Avatar", care prezintă lumea extraterestră Pandora, provoacă depresie şi chiar impulsuri suicidale în rândul spectatorilor care au tendinţa de a se ataşa de lumi fictive, informează Daily Mail, în ediţia electronică.
Concluzia a fost generată de miile de mesaje publicate pe forumurile de pe internet de fanii filmului, care se declarau deprimaţi din cauză că nu pot vizita planeta Pandora.
Potrivit CNN, site-ul "Avatar Forums" a primit peste 1.000 de mesaje ca reacţie la o rubrică cu titlul "Modalităţi de a te confrunta cu depresia provocată de faptul că Pandora este un vis intangibil".
Administratorul forumului, Philippe Baghdassarian, spune că poate înţelege de ce oamenii sunt trişti şi chiar deprimaţi după terminarea filmului. "Lumea din film este atât de frumoasă încât rămâi cu un fel de nostalgie că nu există aşa ceva şi pe Pământ. Cred că mulţi au văzut prin acest film că am putea trăi într-o lume total diferită şi asta i-a făcut să se simtă deprimaţi", a spus el.
Unul dintre vizitatorii site-ului şi-a mărturisit chiar un impuls suicidal . "De când am văzut «Avatar» mă simt deprimat. Lumea de pe Pandora şi populaţia Na'vi m-au cucerit şi îmi doresc să pot fi unul dintre ei. Nu mă pot opri să mă gândesc la ce s-a întâmplat în film şi la emoţiile puternice pe care le-am resimţit în timpul vizionării. M-am gândit chiar la sinucidere, cu speranţa că m-aş putea reîncarna într-o lume similară Pandorei", a scris el.
Psihologii atribuie aceste reacţii nevoii de escapism, dar şi tendinţei de idealizare. Astfel, Stephan Quentzel, psihiatru la Beth Israel Medical Centre din New York, a declarat că "viaţa virtuală nu este ceva real şi niciodată nu va reuşi să fie. Realitatea nu poate concura cu acest univers utopic creat prin cele mai noi tehnologii, pentru că acesta o face să pară imperfectă".
"Avatar", cel mai recent film al lui James Cameron, lansat la 12 ani după succesul înregistrat cu "Titanic" (1997) - devenit lungmetrajul cu cele mai mari încasări din istoria cinematografiei (1,8 miliarde de dolari) -, a ajuns deja pe poziţia a doua a box office-ului mondial, cu încasări totale de 1,3 miliarde de dolari.