Inventat iniţial pentru personajul James Bond de către autorul britanic Ian Fleming, cocktailul Vesper Martini, băutura preferată a agentului 007, care a impus sintagma "shaken but not stirred", a depăşit graniţele acestei francize, devenind un fenomen de masă, informează mirror.co.uk.
Tipul de pahar în care se serveşte: Martini
Ingrediente:
3 doze de dry gin
1 doză de vodcă
1/2 doză de vin franţuzesc Lillet Blanc
Mod de preparare:
Amestecaţi toate ingredientele într-un shaker pentru cocktailuri, cu câteva cuburi de gheaţă, apoi turnaţi-le, încet, printr-o strecurătoare fină, într-un pahar de martini răcit în prealabil. Cei mai mulţi dintre barmani consideră că Martini trebuie să fie "amestecat", însă cocktailul Vesper trebuie să fie întotdeauna "agitat".
Prin agitarea ingredientelor se obţin o mai bună aerare şi răcire a băuturii, dar şi o dizolvare mai eficientă a ingredientelor. Acest procedeu oferă băuturii un aspect uşor opac şi produce mici aşchii de gheaţă la suprafaţa acesteia, care pot fi uşor îndepărtate prin folosirea unei strecurători fine, în momentul turnării în pahar.
Paharul de Vesper Martini poate fi decorat şi cu o felie mică de lămâie.