Nivelul de dopamină din creier influenţează capacitatea de a lua decizii, având un impact direct asupra vieţii de zi cu zi, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, informează BBC News.
Dopamina, o substanţă secretată de creier care are un rol important în determinarea dispoziţiei, ar putea avea impact direct asupra vieţii de zi cu zi.
Experimentul realizat de cercetătorii britanici a testat presupoziţia potrivit căreia alternarea nivelului de dopamină din creier afectează procesul analitic de luare a deciziilor.
Astfel, celor 61 de participanţi la studiu li s-au propus 80 de destinaţii de vacanţă, de la Grecia la Thailanda, şi li s-a cerut să le acorde un punctaj al atractivităţii pe o scală de la unu la şase. Prima dată subiecţilor li s-a dat zahăr şi li s-a cerut să se imagineze în respectivele destinaţii. A doua oară, acestora li s-a administrat un medicament L-Dopa, folosit în general în tratamentul persoanelor cu maladia Parkinson pentru a creşte concentraţia de dopamină din creier. S-a constatat că aceia care au avut un nivel ridicat al substanţei au avut aşteptări mai mari când au acordat puncte destinaţiilor de vacanţă şi au ales în consecinţă.
Studiul a confirmat că dopamina are un rol important în proiectarea plăcerii asociate cu diferite momente viitoare. Coordonatorul studiului, Tali Sharot de la Universitatea UCL, a concluzionat că dopamina are un rol important în procesul de luare a deciziilor importante, fie că este vorba de a alege un job sau a întemeia o familie.
"Când luăm în considerare mai multe opţiuni pentru a lua decizii de viaţă, dopamina are un rol important pentru că semnalizează plăcerile asociate cu anumite evenimente posibile în viitor. În funcţie de aceste semnale noi facem anumite alegeri", a spus Sharot.
El a mai afirmat că persoanele dependente - de heroină sau jocuri de noroc - au tendinţa de a supraestima plăcerea pe care ar putea s-o simtă în asociere cu o anumită activitate, pentru că sistemul care le reglează nivelul de dopamină este disfuncţional.