Expunerea prelungită la cocaină poate provoca schimbări permanente în modul de funcţionare a genelor, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, informează Reuters.
Cercetarea realizată pe cobai a indicat că dependenţa cronică de cocaină împiedică anumite enzime specifice să-şi îndeplinească rolul în organism, inhibând anumite gene din circuitul de plăcere din creier. Efectul explică astfel de ce cobaii au simţit şi mai mult nevoia drogului.
"Descoperirea permite înţelegerea modificărilor pe care le produce drogul în funcţiile neuronilor", a spus Nora Volkow, directoare a National Institute on Drug Abuse.
În cadrul experimentului au fost folosite două grupe de cobai, unora fiindu-le administrată cocaină şi altora o soluţie salină. Cocaina alterează circuitele recompensei din creier inhibând gena 9A, care are un rol crucial în activarea sau dezactivarea anumitor gene.
Potrivit cercetătorilor, descoperirea este importantă pentru că arată că ar putea fi posibilă inversarea efectelor prin stimularea activităţii genei 9A în tratamentul dependenţei de cocaină.
"Una dintre întrebările care ne-au însoţit până în prezent a fost de ce după întreruperea administrării drogului, acesta continuă să provoace dependenţă? Studiul a arătat care este mecanismul care este responsabil cu modificările de lungă durată asupra percepţiei lumii si a reacţiilor consumatorilor de cocaină", a spus ea.