vineri, 8 ian 2010 - Anul XV, nr. 5 (4296)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

JURNALUL UNUI BURSIER ÎN SUA

Metrou. New York.

La conferința GRSP din Boston din decembrie 2009 vorbesc cu un tânăr român care locuiește de ani buni în Statele Unite. Îmi descrie situația comunității românești de acolo. ”Românii sunt cea mai dezbinată comunitate de străini. Toți sunt mai uniți ca noi. Polonezii, grecii… Toți!”. Am fost uimit.

Eram în metrou în New York. Era seară, imediat după Crăciun. Lumea obosită se întorcea în Queens. La un moment dat, o tânără cochetă și drăguță intră în metrou. Se așează pe un loc liber în fața mea și scoate o cutie de bomboane împachetată frumos. O primise cadou, cu siguranță. O deschide. Zâmbește deplin. Începe să întrebe oamenii de lângă ea dacă vor o bomboană. Generozitate sinceră. Îmi plăcea să privesc momentul. Zâmbeam și eu privind scena. Oamenii au refuzat rând pe rând bomboanele. Văzându-mă că o privesc și că zâmbesc, tânăra îmi spune în engleză: ”Vrei o bomboană?”. Răspund. ”Da, vreau.” Ea îmi sesizează accentul și își dă seama că nu sunt american. ”De unde ești?”, mă întreabă. ”Din România”, îi spun. Ea zâmbește. Îmi face semn și-mi spune în engleză ”Și eu!”. O invit mai aproape. O chema Oana. Plecată cu studii, îndrăgostită de societatea americană, a decis să se stabilească în New York în urmă cu șapte ani. Din vorbă în vorbă, ajunge să-mi povestească despre comunitatea de români din New York. ”Am prieteni extraordinari din România.

Probabil realizarea cea mai mândră a ultimilor șaptezeci de ani de istorie, aceștia incluzând pe lângă altele pasivitatea și compromisurile noastre individuale și de grup, a fost o înveninare deplină a românilor de rând și uciderea încrederii și sentimentului de comunitate. Îi spuneam unei prietene înainte să plec la studii că degradarea umană este adevărata criză cu care ne confruntăm, în lipsa unor lideri necompromiși. Dezbinarea unor comunități românești din străinătate mi se pare doar încă un efect al acestei degradări profunde și continue.

Ovidiu COCIERU,
Bursier Fulbright

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Metrou. New York..
 Vizualizări articol: 947 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Metrou. New York.5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei