miercuri, 23 dec 2009 - Anul XIV, nr. 301 (4287)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,8074 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Tradiţii

Sărbători cu aromă de vin fiert

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Vinul fiert este aproape o tradiţie de iarnă, fiind una dintre băuturile pe care europenii le consumă în sezonul rece, în special în preajma Sărbătorilor, fiind una dintre acele licori care nu doar potenţează aromele mâncărurilor, ci conferă şi o senzaţie de confort şi de linişte.

 

Vinul fiert este una dintre băuturile alcoolice calde care pot fi servite cu orice ocazie, fie că este vorba de o petrecere animată, alături de prieteni, fie că vă doriţi o seară liniştită, în care familia se adună la poveşti în jurul mesei. Licoarea se prepară extrem de simplu, fiind în esenţă un vin încălzit foarte bine împreună cu diverse condimente, dintre care aromele de citrice sunt preferate.
Vinul fiert este, aşa cum spuneam, doar încălzit şi condimentat după preferinţe. Această băutură este una tradiţională în ţările europene unde clima este mai aspră, ca de exemplu în statele din nordul continentului, dar preferinţa pentru această licoare a ajuns încet-încet şi în celelalte ţări, unde gurmanzii parfumează Sărbătorile de iarnă cu aromă de vin fiert.
Istoria acestei licori benefice pentru trup şi suflet începe undeva în vremurile medievale. Pe atunci, vinul fiert era numit „Ypocras” sau „Hipocris”, numele său venind de la părintele medicinei, Hipocrate, pentru că această băutură era văzută drept una foarte sănătoasă, fiind considerată mai pură chiar decât apa. În acele timpuri, vinul fiert era consumat nu doar de plăcere, ci şi din raţiuni medicale, doctorii recomandându-l ca pe cel mai bun remediu împotriva răcelilor de tot felul. În jurul anilor 1500, cărţile de bucate conţineau deja numeroase reţete de vin fiert, în care vinurile roşii de Bordeaux erau ingredientele principale. Încă de atunci, licoarea fierbinte era aromată cu miere, scorţişoară, nucşoară şi ghimbir. Vinul fiert era băutura preferată a englezilor de toate vârstele din epoca victoriană, băutura numită „Negus” fiind servită nu doar adulţilor, ci şi copiilor, la ocazii speciale. Astăzi, vinul fiert este elementul indispensabil al Sărbătorilor de iarnă, iar reţetele de preparare a magicei licori variază de la ţară la ţară şi de la regiune la regiune.

 

Vinul fiert pe mapamond

Fiecare colţişor al lumii are propria reţetă de preparare a vinului fiert. În unele părţi se fierbe numai vin roşu, în altele se foloseşte şi vinul alb; unele reţete conţin doar ingredientele „de bază” - scorţişoară şi zahăr -, altele, în schimb, recomandă folosirea feliilor de portocală pentru o aromă deosebită, a unui amestec de 12 condimente şi chiar colorarea suplimentară a vinului fiert cu ajutorul unei game asortate de fructe.
Glögg-ul este un sortiment de vin fiert care se bea în mod obişnuit în ţările scandinave. Reţeta pentru această băutură include vin roşu, condimente precum ghimbir, cuişoare, scorţişoară şi nucşoară, dar şi zahăr sau sirop foarte dulce. În plus, scandinavii „îmbunătăţesc” reţeta de vin fiert adăugând licorii băuturi mai puternic alcoolizate, precum lichior sau votcă.
În Germania, vinul fiert este cunoscut sub numele „Glühwein”. Este o variantă clasică a băuturii, reţeta conţinând vin roşu, zahăr şi condimente după gust. Şi în Germania, vinul fiert poate fi „întărit” cu coniac.
Quentão este varianta braziliană a reţetei de vin fiert, care se prepară şi se consumă în Europa. Quentão se prepară din „cachaça”, o băutură alcoolică fermentată din trestie de zahăr, care este amestecată cu diverse condimente. În unele regiuni din Brazilia, cachaça este înlocuită cu vin roşu „tradiţional”. Licoarea se serveşte în mod tradiţional în timpul Sărbătorii Sfântului Ioan, care are loc la începutul iernii braziliene.
În Italia, vinul fiert se numeşte „vin brulé”, în Franţa este cunoscut sub denumirea „vin chaud”, iar în Polonia i se spune „grzane wino”.

 

Prepararea licorii acasă

Prepararea vinului fiert este cât se poate de uşoară. Încălziţi vinul într-o cratiţă mare, pe aragaz sau cu un fierbător special, şi adăugaţi condimentele şi celelalte ingrediente, în funcţie de reţeta pe care o urmaţi. Este recomandat ca recipientul pe care îl folosiţi pentru fierberea vinului să fie din oţel inoxidabil, din ceramică, sticlă rezistentă la căldură sau teflon, pentru că alte tipuri de materiale (de exemplu, aluminiul) vor reacţiona la aciditatea vinului şi vor afecta gustul şi aroma băuturii.
În general, vinul fiert se prepară cu vin roşu, însă se poate folosi şi vin alb. Soiurile de vin roşu recomandate sunt Zinfandel şi Merlot, în timp ce varietăţile de vin alb care se pretează cel mai bine la fierbere sunt Riesling şi Viognier.
Dacă nu sunteţi un adept al băuturilor alcoolice, dar vinul fiert vă este pe plac, puteţi prepara această licoare cu suc de fructe în loc de vin - rezultatul va fi asemănător, doar că veţi fi sigur că aburii alcoolului nu vă vor învălui.

 

Reţetă pentru vin fiert în stil victorian

Ingrediente: 1 sticlă de vin spumant, 140 ml sirop de coacăze, 3 portocale, 9 cuişoare, 1 băţ de scorţişoară, 1/2 linguriţă de nucşoară pisată, 1/2 linguriţă de ghimbir măcinat, votcă sau gin (opţional), 280 ml de suc de fructe (opţional), zahăr după gust.
Mod de preparare: Încălziţi cuptorul la temperatura de 180°C. Puneţi câte un bob de cuişoare în fiecare portocală şi daţi-le la cuptor timp de 20 de minute. Tăiaţi apoi portocalele într-un castron. Între timp, puneţi vinul la încălzit, fără a-l fierbe, amestecând scorţişoara, nucşoara şi ghimbirul. Adăugaţi în recipientul cu vin siropul de coacăze, portocalele şi restul de cuişoare şi continuaţi fierberea. Îndulciţi băutura după gust şi, dacă doriţi, adăugaţi votca sau ginul.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sărbători cu aromă de vin fiert.
 Vizualizări articol: 1140 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Sărbători cu aromă de vin fiert1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei