Irina Păcurariu revine la TVR1, astăzi, de la ora 23.00, cu reportajul "Cealaltă Românie", "un maraton între lumi şi personaje diferite, parte dintr-o Românie care de 20 de ani este în căutarea unei identităţi", informează Televiziunea Română.
La 20 de ani de la prăbuşirea Cortinei de Fier, reportajul "Cealaltă Românie" va încerca să răspundă la o serie de întrebări şi dileme precum: "Ce facem cu trecutul nostru înfricoşător, pe care unii l-am trăit, alţii îl ştim din manuale, pe unii dintre noi nu ne interesează?", "Cum ne raportăm la el?", "Îl ascundem, îl minimalizăm, îl pervertim, ajutaţi de meandrele memoriei selective, ori îl privim în ochi?", "Avem înţelepciunea să ne admitem greşelile şi să cerem iertare?", "Avem puterea să îndreptăm ce este încă strâmb?".
La aceste întrebări vor încerca să răspundă personaje de vârste şi statut social diferite, care filtrează prin prisma experienţei şi emoţiilor personale istorii care definesc România de astăzi.
"Ar trebui să muncim mai mult şi să vorbim mai puţin", susţine Luigi Bodo, un italian care de 34 de ani conduce primul joint-venture din Europa de Est. Compania, unică în industria românească din perioada comunistă, este singura care a rezistat din marea platformă industrială de la Săvineşti, locul unde se "coceau" marile proiecte ale "primei Tovaraşe". El se revendică drept imigrant italian în România la fel cum sunt şi sutele de mii de români din Italia.
"Acum securiştii nu se mai ocupă de ţară, ci de partide!", susţine Dumitru Burlan, fost colonel al temutei Direcţii a V-a, cel care o perioadă a fost sosia lui Ceauşescu, în timp ce Marinel Burduja, primul primar independent din 1990, spune că "România a ratat şansa de a se comporta ca un stat civilizat".
"Cel mai premiat jurnalist român sau fotograful care a pozat trei preşedinţi sunt şi ei observatori activi într-o ţară cu oameni care aşteaptă soluţii de la televizor. Unul dintre cei care «"pun bine lumina» pe evoluţia noastră este Răzvan Olosu, cel pe care cotidianul german «Bild» îl numea «omul care a readus speranţa la Bochum», locul de unde fabrica Nokia s-a mutat la Cluj. El este cel care demonstrează că după 20 de ani românii pot fi o soluţia chiar şi pentru o fabrică din Germania", mai spune TVR.
Irina Păcurariu revine la TVR1 după peste un an de absenţă de pe sticlă, perioadă în care a fost în concediu de maternitate. Irina Păcurariu are două fetiţe, Iris Petra şi Ana Carina (9 ani).