Adolescenţii consideră că hoţia şi corupţia sunt principalele defecte ale românilor, în timp ce responsabilitatea este considerată cea mai mare calitate, potrivit unui studiu realizat printre elevi din clasa a XII-a.
Potrivit studiului "Barometrului Adolescenţei" realizat de către Cult Market Research în perioada 1 - 20 noiembrie, pentru elevi a fost mai simplu să aleagă o caracteristică negativă pentru români, 85% dintre ei indicând defecte ale românilor şi 70% o calitate specifică propriului popor.
Corupţia şi hoţia se detaşează de alte defecte enumerate de adolescenţi, 20% dintre elevii intervievaţi indicând aceste caracteristici.
În ce priveşte cea mai importantă calitate, 10% dintre liceenii de clasa a XII-a au indicat responsabilitatea, 9% sociabilitatea, iar 8% optimismul.
Iniţiatorii studiului precizează că defectele şi calităţile indicate de către liceeni au fost grupate după o structură psihosociologică în cinci categorii: stilul expresiv, stilul interpersonal, stilul de muncă, stilul emoţional şi stilul intelectual.
Astfel, calităţile românilor pe care liceenii le-au indicat se încadrează în mare parte în stilul interpersonal: 20% dintre calităţile enumerate se referă la sociabilitate, toleranţă, ospitalitate, altruism.
Ca stil expresiv, 17% dintre adolescenţi îi văd pe români optimişti, patrioţi, maturi, mândri, iar calităţile după stilul de muncă sunt: responsabilitatea (10%) în timp ce 3 % s-au referit la hărnicie sau la spiritul întreprinzător.
Cele mai multe defecte identificate de către liceeni se referă tot la stilul interpersonal, peste 27% dintre caracteristicile negative fiind incluse în această categorie. Astfel, românii sunt percepuţi ca fiind hoţi, lăudăroşi, neserioşi, uşor de manipulat, invidioşi.
"Aproape un sfert dintre defectele enumerate ţin de stilul de muncă al românilor: corupţi, leneşi, ineficienţi, iresponsabili", se arată în studiu.
Responsabilitatea, ca şi calitate principală a românilor este indicată într-o măsură mai mare de către fete (12%) decât de băieţi (6%). De asemenea, aproape 8% dintre liceenii de sex masculin au indicat ca şi calitate a românilor frumuseţea, faţă de doar 2% dintre fete.
Băieţii şi fetele au percepţii diferite în privinţa defectelor. Astfel, corupţia este indicată de către 21% dintre băieţi şi de 11% dintre fete, care vorbesc însă într-o mai mare măsură despre hoţie decât băieţii atunci când se referă la principalul defect al românilor. De asemenea, fetele consideră într-o mai mare măsură decât băieţii că românii sunt lăudăroşi (6% comparativ cu 3%).
Studiul a fost realizat pe un eşantion naţional de 1.290 de elevi din clasele a XII-a şi are o marjă de eroare de + 2,9% la o probabilitate de 95%.